Kindercoaching


Clever Kids – faalangsttraining

Je hebt een kind met talenten, jij weet dat, maar hij laat het niet zien. Je kind zit zichzelf in de weg om die te ontwikkelen. De reden hiervoor kan faalangst zijn. Onder faalangst versta ik hier alle gedachten die belemmeren om een uitdaging aan te gaan.
Het kan zijn dat je kind het volgende gedrag vertoont: Het ziet elk ‘falen’, hoe klein ook, als een ramp.
Een spelletje niet winnen betekent stress. Een keer iets langer doen over huiswerk omdat het moet nadenken over iets betekent stress.
Het is telkens stress die voortkomt uit faalangst; alles moet lukken en hij is echt heel bang om te ‘falen’.

Voor slimme kinderen kan het heel belangrijk zijn om dat beeld van ‘slim zijn’ te behouden. Als je bang bent om dom gevonden te worden, kijk je wel uit om dingen te doen die je door de mand zouden kunnen doen vallen als dom: activiteiten waar je een misser zou kunnen maken ga je vermijden.

Deze mindset zorgt ervoor dat je niet open staat voor ontwikkeling.
Je hebt allerlei belemmerende gedachten die je tegenhouden om nieuwe, spannende, moeilijke dingen te gaan doen. Doodzonde natuurlijk, het aanwezige potentieel wordt niet ontwikkeld. Zou het niet fijn zijn om te leren die gedachten te tackelen en onbekommerd uitdagingen aan te gaan?

Falen kun je leren


Hoe krijg je faalangst onder controle? Door de goede dingen te denken, een houding met zelfvertrouwen te hebben en dan in actie te komen, gewoon te gaan DOEN!
Deze dingen leer je in de faalangsttraining Denken, durven, doen!, een training die speciaal voor hoogbegaafde kinderen is ontwikkeld en die al vele kinderen op weg heeft gebracht.

Fouten maken, geen probleem!


Het kan een groot probleem zijn als je kind vindt dat alles in één keer moet lukken, en dan liefst nog perfect ook. Als dat niet lukt frustreert dat. Een kind kan dan totaal overstuur raken en kan in bepaalde situaties misschien zelfs agressief worden. Of het laat helemaal niet meer zien wat het in huis heeft en past zich aan. Bang om fouten te maken kiest het de veilige weg.

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak weinig ervaring met falen en fouten maken. Omdat ze zo snel leren, leren ze één ding niet: omgaan met fouten, relativeren, doorzetten als iets niet lukt. Vaak ondersteunt de omgeving dit ook nog door steeds positieve feedback te geven op resultaat: ‘Je hebt nul fout, heel goed van jou!’, waardoor de indruk ontstaat dat je alleen meetelt als je goede resultaten haalt.

Wat gebeurt er als je niets doet?


Je kind past zich teveel aan en raakt zichzelf kwijt.
Het ontwikkelt een negatief zelfbeeld omdat het voelt dat het anders is dan anderen, het past zich aan in plaats van te kiezen om zijn talenten te laten zien. Het kan daardoor onzeker worden.
Je kind ontwikkelt zijn talenten niet en blijft hangen in een veel te laag niveau.
Uiteindelijk wordt het ongelukkig omdat het eigen zelfrealisatie in de weg staat.
Je kind durft niet voor zichzelf op te komen en doet altijd wat anderen willen.
Je kind heeft nodeloos negatieve emoties.

Leer zorgeloos leren en presteren

Wat leer je in de training?

Je kind neemt verantwoordelijkheid voor succes.

Wat bereik je met deze training?

Of andere ondersteuning nodig bij hoogbegaafdheid?Als je hoogbegaafd bent kun je je anders voelen dan andere kinderen. Als je geen herkenning vindt, kan dat heel verwarrend zijn. Je kind kan het gevoel hebben dat hij zichzelf niet snapt, of dat hij niets waard is. Of leven met het gevoel hebt dat niemand hem begrijpt. Dat kan heel eenzaam zijn.

Heel vervelend allemaal. Het zorgen voor boosheid en verdriet.
Dan kan het heel fijn zijn om een keer met iemand te praten die je wel snapt en samen uit te vogelen wat jou zou kunnen helpen. De meeste kinderen worden daar heel blij van!