Faalangst-training


Denken, Durven, Doen training voor Clever Kids

Heb jij zo’n kind dat kan denken als de beste, maar durven, en al helemaal DOEN,
daar gaat het mis?!

Als fouten maken een groot probleem is

Je hebt een kind met talenten, jij weet dat, maar hij laat het niet zien. Je ziet het met lede ogen aan: je kind zit zichzelf teveel in de weg om daar iets mee te doen en gaat alle uitdagingen uit de weg.
De reden hiervoor kan faalangst zijn. Er zijn dan allerlei gedachten die ervoor zorgen dat ze een uitdaging niet aan durven gaan.

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak weinig ervaring met falen en fouten maken. Omdat ze zo snel leren, leren ze één ding niet: omgaan met fouten, relativeren, doorzetten als iets niet lukt. Dit kan ontzettend in de weg zitten en emotionele reacties oproepen. De uitdaging die hij zo nodig heeft wil hij niet oppakken en onderpresteren is het gevolg.

Het kan een groot probleem zijn als je kind vindt dat alles in één keer moet lukken, en dan liefst nog perfect ook. Als dat niet lukt frustreert dat. Een kind kan dan totaal overstuur raken en kan in bepaalde situaties misschien zelfs agressief worden. Of het laat helemaal niet meer zien wat het in huis heeft en past zich aan. Bang om fouten te maken kiest het de veilige weg. Heel frustrerend.

Zie jij dit bij jouw kind:

Falen kun je leren


Hoe krijg je faalangst onder controle?
Door de goede dingen te denken, een houding met zelfvertrouwen te hebben en dan in actie te komen, gewoon te gaan DOEN!
Deze dingen leer je in de faalangsttraining Denken, Durven, Doen!
Deze training is speciaal ontwikkeld voor hoogbegaafde kinderen en heeft al vele kinderen op weg gebracht.

Het gaat beter met onze zoon. Vanmorgen is hij sinds lange, lange tijd weer eens opgestaan ZONDER buikpijn. En gister en vandaag zijn we gewoon naar school gefietst, zonder dat ik het idee had dat ik een zak aardappels mee moest zeulen. Hij kwam gister met blije verhalen thuis over de taalopdrachten! Hij had het over toetsen die hij had moeten doen (“mam, ik hou van toetsen”). En we voelen weer een soort lichtheid bij hem ontstaan, niet meer het zware, depressieve gevoel dat hij steeds aan het uitstralen was.

Wat gebeurt er als je niets doet?


Je kind past zich teveel aan en raakt zichzelf kwijt.

Hij ontwikkelt een negatief zelfbeeld omdat hij voelt dat hij anders is dan anderen, hij past zich aan in plaats van te kiezen om zijn talenten te laten zien.

Hij wordt onzeker.

Je kind ontwikkelt zijn talenten niet en blijft hangen in een veel te laag niveau.

Uiteindelijk wordt hij ongelukkig omdat hij zijn talenten sabotteert.

Je kind durft niet voor zichzelf op te komen en doet altijd wat anderen willen.

Je kind heeft nodeloos negatieve emoties.

Ontzettend bedankt voor het traject dat je met onze zoon doorlopen hebt en voor jouw adviezen aan ons en aan de school. Het heeft ons heel goed op weg geholpen: Hij is zelfstandiger, heeft meer zicht op het pad van leren, zal sneller drempels overgaan, durft vrijer te tekenen en durft vaker door te zetten.

Leer Denken Durven Doen

Leer zorgeloos leren en presteren

Hoe klinkt dit?

Je kind ziet zijn kwaliteiten als kracht en durft ze te laten zien.

Je kind mag fouten maken van zichzelf.

Je kind durft uitdagingen aan te gaan in plaats van steeds voor veilige wegen te kiezen.

Je kind komt op voor zijn eigen interesses en eerste stappen in die richting te zetten.

Je kind kan fouten accepteren en er niet meer zo door geraakt worden.

Je kind heeft in de gaten wanneer stomme, beperkende gedachten hem tegenhouden en die gedachten veranderen in andere, die hem wel helpen om in actie te komen.

Je kind weet waar hij nog in kan leren (waar zijn zone van de naaste ontwikkeling ligt).

Je kind kan een stappenplan maken om iets nieuws te leren.

Je kind leert om reële doelen te stellen die bij hem passen.

Je kind leert beter om te gaan met verwachtingen uit de omgeving.

Je kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn succes.

Je kind voelt zich vrij om over zijn drempels heen de wereld in te stappen.

Zou jij dit ook willen?

Denken, Durven, en dan gewoon: Doen

Onze dochter heeft met veel plezier bij ‘juf Kolibrie’ een training gevolgd. Iedere keer kwam ze vol ideeën terug en begon vaak thuis hetzelfde te knutselen als bij de juf of ging verder met een spel dat gespeeld is. Zelf zijn we ook erg tevreden met de training én met de effecten. Onze dochter voelt zich sterker en weet beter wie ze is en hoe haar hersenen werken. De terugkoppeling van Hilde naar ons ging snel (direct na iedere afspraak), was persoonlijk en gaf blijk van grote betrokkenheid bij onze dochter en haar vraagstukken. En belangrijk voor ons: we hebben een goed beeld van hoe onze dochter, samen met ons en met de school, zich verder kan gaan ontwikkelen.

Gratis e-book

Hoe je zelf je kind kunt helpen als die last heeft van faalangst kun je lezen in mijn gratis e-book.

Lees alles wat ik zelf geleerd heb!

Vraag hem aan door een mail te sturen.

“Hilde begrijpt kinderen als wij ze niet meer begrijpen”

Uitspraak van de directeur van een basisschool waar ik werkte. Vond ik heel fijn om te horen. Ieder kind heeft een eigen ‘sleutel’ en ik heb snel en makkelijk verbinding met hoogbegaafde kinderen (en vind ze erg leuk!).

Of andere ondersteuning nodig bij hoogbegaafdheid?



Als je hoogbegaafd bent kun je je anders voelen dan andere kinderen. Als je geen herkenning vindt, kan dat heel verwarrend zijn. Je kind kan het gevoel hebben dat hij zichzelf niet snapt, of dat hij niets waard is. Of leven met het gevoel hebt dat niemand hem begrijpt. Dat kan heel eenzaam zijn.

Heel vervelend allemaal. Het zorgen voor boosheid en verdriet.
Dan kan het heel fijn zijn om een keer met iemand te praten die je wel snapt en samen uit te vogelen wat jou zou kunnen helpen. De meeste kinderen worden daar heel blij van!