Faalangst-training


Als fouten maken een groot probleem is


Je hebt een kind met talenten, jij weet dat, maar hij laat het niet zien. Je ziet het met lede ogen aan: je kind zit zichzelf in de weg om die te ontwikkelen en gaat alle uitdagingen uit de weg.
De reden hiervoor kan faalangst zijn. Onder faalangst versta ik hier alle gedachten die belemmeren om een uitdaging aan te gaan.

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak weinig ervaring met falen en fouten maken. Omdat ze zo snel leren, leren ze één ding niet: omgaan met fouten, relativeren, doorzetten als iets niet lukt. Dit kan ontzettend in de weg zitten en emotionele reacties oproepen. De uitdaging die hij zo nodig heeft wil hij niet oppakken en onderpresteren is het gevolg.

Het kan een groot probleem zijn als je kind vindt dat alles in één keer moet lukken, en dan liefst nog perfect ook. Als dat niet lukt frustreert dat. Een kind kan dan totaal overstuur raken en kan in bepaalde situaties misschien zelfs agressief worden. Of het laat helemaal niet meer zien wat het in huis heeft en past zich aan. Bang om fouten te maken kiest het de veilige weg. Heel frustrerend.

Zie jij dit bij jouw kind:

Als je bang bent om dom gevonden te worden, kijk je wel uit om dingen te doen die je zouden kunnen ontmaskeren als dom

Voor slimme kinderen kan het heel belangrijk zijn om het beeld van ‘slim zijn’ te behouden.
Activiteiten waar je een misser zou kunnen maken ga je dan vermijden.

Deze mindset zorgt ervoor dat je niet open staat voor ontwikkeling.
Je hebt allerlei belemmerende gedachten die je tegenhouden om nieuwe, spannende, moeilijke dingen te gaan doen. Doodzonde natuurlijk, het aanwezige potentieel wordt niet ontwikkeld.
Zou het niet fijn zijn om te leren die gedachten te tackelen en onbekommerd uitdagingen aan te gaan?

Falen kun je leren


Hoe krijg je faalangst onder controle?
Door de goede dingen te denken, een houding met zelfvertrouwen te hebben en dan in actie te komen, gewoon te gaan DOEN!
Deze dingen leer je in de faalangsttraining Denken,durven,doen!
Deze training is speciaal voor hoogbegaafde kinderen ontwikkeld en heeft al vele kinderen op weg gebracht.

Het gaat beter met onze zoon. Vanmorgen is hij sinds lange, lange tijd weer eens opgestaan ZONDER puikpijn. En gister en vandaag zijn we gewoon naar school gefietst, zonder dat ik het idee had dat ik een zak aardapels mee moest zeulen. Hij kwam gister met blije verhalen thuis over de taalopdrachten! Hij had het over toetsen die hij had moeten doen (“mam, ik hou van toetsen”). En we voelen weer een soort lichtheid bij hem ontstaan, niet meer het zware, depressieve gevoel dat hij steeds aan het uitstralen was.

Wat gebeurt er als je niets doet?


Ontzettend bedankt voor het traject dat je met onze zoon doorlopen hebt en voor jouw adviezen aan ons en aan de school. Het heeft ons heel goed op weg geholpen: Hij is zelfstandiger, heeft meer zicht op het pad van leren, zal sneller drempels overgaan, durft vrijer te tekenen en durft vaker door te zetten.

Leer zorgeloos leren en presteren

Wat bereik je met deze training?

Onze dochter heeft met veel plezier bij ‘juf Kolibrie’ een training gevolgd. Iedere keer kwam ze vol ideeën terug en begon vaak thuis hetzelfde te knutselen als bij de juf of ging verder met een spel dat gespeeld is. Zelf zijn we ook erg tevreden met de training én met de effecten. Onze dochter voelt zich sterker en weet beter wie ze is en hoe haar hersenen werken. De terugkoppeling van Hilde naar ons ging snel (direct na iedere afspraak), was persoonlijk en gaf blijk van grote betrokkenheid bij onze dochter en haar vraagstukken. En belangrijk voor ons: we hebben een goed beeld van hoe onze dochter, samen met ons en met de school, zich verder kan gaan ontwikkelen.

“Hilde begrijpt kinderen als wij ze niet meer begrijpen”

Uitspraak van de directeur van een basisschool waar ik werkte. Vond ik heel fijn om te horen. Ieder kind heeft een eigen ‘sleutel’ en ik heb snel en makkelijk verbinding met hoogbegaafde kinderen (en vind ze erg leuk!).

Of andere ondersteuning nodig bij hoogbegaafdheid?Als je hoogbegaafd bent kun je je anders voelen dan andere kinderen. Als je geen herkenning vindt, kan dat heel verwarrend zijn. Je kind kan het gevoel hebben dat hij zichzelf niet snapt, of dat hij niets waard is. Of leven met het gevoel hebt dat niemand hem begrijpt. Dat kan heel eenzaam zijn.

Heel vervelend allemaal. Het zorgen voor boosheid en verdriet.
Dan kan het heel fijn zijn om een keer met iemand te praten die je wel snapt en samen uit te vogelen wat jou zou kunnen helpen. De meeste kinderen worden daar heel blij van!