Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 15 January 2015

Hoe lanceer je een pompon? PlusKlussers testen ideeën

Als je iets bedacht hebt, is het goed als je er anderen over kunt vertellen, dat je het woord durft te nemen en gaat staan voor je idee. Vandaar dat alle kinderen vandaag hun ontwerp voor een dashbord van een auto mogen presenteren aan de anderen. Voor sommigen is dat geen probleem, anderen krijgen tijdens het vertellen nog extra ideeën, en sommigen hebben graag nog wat leiding.

In sommige tekeningen zijn mooie extra details te zien, het uitzicht door de voorruit bijvoorbeeld, dat je de achterkant van de auto voor je in beeld hebt. Sommigen hebben een knop dat een bepaald uitzicht oproept, bijvoorbeeld een regeboog. Verreweg het populairst zijn de knoppen die voor eten en drinken zorgen (er wordt wel opgemerkt dat drinken belangrijker voor je is dan eten). Maar verkozen tot  handigste uitvinding: de knop die een wc tevoorschijn laat komen!

Bij het eten en drinken lezen we nog een stuk uit Het boek dat helemaal verkeerd afloopt, een boek over de tocht van een gedichtenbundel op zijn weg naar de boekwinkel en al zijn avonturen onderweg. Hij scheurt steeds blaadjes uit met toepasselijke gedichten voor mensen die hij onderweg tegenkomt. Alle kinderen smullen ervan en de juffen genieten mee.

Na het buitenspelen komen er materialen op tafel: de hoeveelheid pompons, paperclips, touwtjes, elastiek, karton, scharen, nietmachines, plakband. De opdracht: verzin en maak iets waarmee je een pompon kunt wegschieten. We brainstormen gezamenlijk en dan gaat ieder aan de slag. Mooi proces vandaag: ieder ontwerp is niet meteen optimaal, iedereen bedenkt verbeteringen, een uitstekende combi van praktisch en creatief denken. En dat je ook kunt leren door naar anderen te kijken. De mobiel had accuproblemen, dus geen filmpjes van vliegende pompons, wel leuke foto’s!