Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 12 May 2025

Gevoelens, wat komt daar allemaal bij kijken?

BOOS

We hebben precies vier weken over tot de volgende vakantie. Wat zullen we doen?
En kort blokje, dat geeft de kans om het over gevoelens te hebben.
Hoewel dat een onderwerp is waar je ook heeel veel over kunt zeggen, doen we iedere week een hoofdemotie, te starten met boos.

We leren het woord meteen in de Spaans met een leuk filmpje erbij waar de kinderen om moeten lachen. Ze begrijpen niet alle tekst, maar dat deert niet. https://www.youtube.com/watch?v=X9VYyF7ndWI

We splitsen de groep in twee kleinere groepen. Zo kunnen we makkelijker een groepsgesprekje hebben over boosheid, wanneer heb jij dat? Wat doe je dan? En wat kun je doen om weer rustig te worden? Ieder mag het opschrijven (of tekenen) op een klein briefje. Leuk om elkaars ervaringen te horen.

Natuurlijk lezen we Draakje Vurig voor, over een draakje dat allemaal dingen meemaakt op school waardoor hij helemaal overloopt op het eind van de dag als hij opgehaald wordt en iets niet gaat zoals hij graag wil. De kinderen vinden het geweldig om de details in de tekeningen te zien.

Als je boos bent, kan het lijken alsof er een soort vulkaan in je lijf zit, die op een gegeven moment ontploft.
Hoe dat kan werken gaan we bekijken met een explosie-experimentje. Een glazen vaas, daar plakken we een plaatje van een boos poppetje op.

Vervolgens verschillende ingrediënten mengen. Dit brouwsel in het glazen lijf gieten, en daar gaat het al, het stuift naar boven, over de rand heen, het overstroomt helemaal. Gelukkig staat het in een bak.
Lekker spectaculair. En er is allemaal soort sop waar de meeste kinderen hun hand in willen stoppen. Een sensorisch feestje.

VERDRIETIG

Iedereen is weleens verdrietig, groot verdriet, klein verdriet. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Weer in twee kleine subgroepen lezen we er verschillende boekjes over voor. Het een wat meer concreet, het ander wat meer filosofisch. Soms moet je huilen als je verdrietig bent, soms wil je getroost worden of juist alleen zijn. Het komt allemaal langs.
Leuk om over door te praten.

Als verwerking maken we een huilend gezicht, maar dan bijzonder. Want de tranen die we blazen met ecoline kunnen alle kleuren hebben die je wilt.


Dit is best snel klaar, er is nog een maak-ding, zelf een soort stressbal maken van een ballon die gevuld wordt met bloem. Knoopje erin, en je kunt er een Jantje lacht-Jantje huilt van maken door er gezichtjes op te schilderen.
Was een geduldwerkje dit.

BANG

Er is een mooi boek over bang, het heet Alles over piekeren en bang zijn. Dat lees ik voor in een kleine kring.
Er staan allemaal poppetjes op de voorkant waaraan je al een beetje kunt zien waar ze bang voor zijn. Dat roept al allemaal verhalen op.
De een is bang voor spinnen en de ander wordt er juist bij geroepen als er een weggehaald moet worden. ’s Nachts is/lijkt het altijd erger.
Kinderen piekeren ook over hun eigen acties, of over dingen die kunnen gebeuren. Ze kunnen bang zijn voor geluiden die eigenlijk gewoon zijn, maar dan toch bang maken.

Eigenlijk raken ze niet uitgepraat hierover.
Er wordt uitgelegd wat er in het brein gebeurt waardoor je soms banger bent dan nodig is. En wat je kunt doen, er zit een mooie ademhalingsoefening in het boek waarbij je met je vinger een lemniscaat volgt en terwijl in- en uitademt. Omdat het een lang weggetje is adem je vanzelf diep en rustig in en uit. Heel effectief.

Als je bang bent, is het fijn als je daar tegen op kunt staan, als een coole kikker een lange neus maken tegen wat je bang maakt. Of in dit geval een lange tong, je laat jouw kikker zijn tong uitsteken, met een boodschap erop dat je niet bang bent, of iets anders dat je helpt.
Is een secuur werkje, want voor de tong moet je van dubbelgevouwen papier een soort luchttunnel maken, waardoor je met een rietje de opgerolde tong uit kunt blazen. Soms blijken er lekplekken, als je die alsnog dichtplakt doet hij het wel. Mooi, dat tegen problemen aanlopen en oplossen (en accepteren dat het niet altijd meteen lukt).

EN BLIJ ERBIJ

De laatste bijeenkomst voor de vakantie, en ook over gevoelens, dit was even een kort thema tussendoor.

Nu gaan we het boek Het Kleurenmonster lezen!
Dit is zo’n mooi boek, prachtige pop-up platen over de verschillende emoties, die krijgen in dit boek allemaal een kleur.
Inmiddels zijn er allerlei vervolgproducten te koop, zo aansprekend bleek deze figuur en aanpak van emoties.

We leren nu ook blij bij het onderdeel Spaans. Vorige weken hebben we ook enojado (boos), triste (verdrietig) en miedo (bang) geleerd. Waarbij de laatste weer met een ander werkwoord wordt vervoegd, dus opletten geblazen.

Verder heb ik een spel meegenomen met veel kaartjes waarop allerlei situaties staan die een bepaald gevoel op kunnen roepen.
De emotiekikkerplaten (die al die weken op het bord gehangen hebben) leggen we op de grond. We lezen een situatie voor en de kinderen gaan staan bij het gevoel dat dat oproept.

Dat is dus niet voor iedereen hetzelfde. Het kaartje ‘je komt te laat op school’ maakt sommigen bang (voor de reactie van de juf) en sommigen blij (minder school!).En sommige dingen roepen verschillende emoties op. Grote kinderen die gemeen doen roepen angst én boosheid op.

Het is echt heel boeiend en leerzaam om te zien hoe kinderen reageren.
Achteraf dacht ik: ik had het moeten filmen, want er kwam zoveel langs!).
Het was in ieder geval aanleiding om dingen te bespreken, soms te plaatsen en relativeren. En sowieso om in beeld te krijgen dat iedereen weer anders en anders ervaart.

Als afsluiting maken we een emotiebeker. Twee bekers in elkaar geschoven zodat ze in elkaar kunnen ronddraaien. De buitenste beker krijgt een luikje dat open kan, de binnenste daar tekenen ze in vier hokjes een poppetje met een bepaalde emotie. Het Spaanse woord kunnen ze er ook bij schrijven.
Door te draaien komen verschillende emoties te zien door het luikje.
Ik had goede werkinstructies gemaakt, dus dat ging goed, iedereen aan de slag met schaar, potlood en viltstift.
Maar een paar keer dat het luikje op zijn kop zat. Gelukkig genoeg bekers om een nieuwe te maken.

Wie heel snel klaar was kon nog een keuzewiel maken van twee papieren bordjes. Ook hier een kijkraampje waardoor je getekende oplossingen kunt zien hoe je weer rustig kunt worden.