Wat een interessante dieren blijken pissebedden te zijn! Vorige week hadden we al ontdekt dat ze van koel, nat en donker houden. We vroegen ons eerst af: waarom eigenlijk? Nou, bijvoorbeeld omdat ze anders niet kunnen drinken, of omdat ze van de winter of de herfst houden, of omdat ze zich zo verstoppen voor vijanden, of omdat ze afstammen van kreeften, die leven in een rivier en daar is het ook koud, nat en donker, dit soort antwoorden bedachten de kinderen.Na de spreekbeurt van een van de kinderen bekeken we een filmpje waar heel veel wetenswaardigs over dit kleine diertje werd verteld! We weten nu dat er heel veel soorten zijn, dat de blauwe ziek zijn en binnen twee dagen dood gaan, dat ze soms wel 9 jaar oud worden, dat ze kieuwen hebben, en nog veel meer.
Na de pauze stapten we door naar een ander onderwerp: grondsoorten. De Papaver heeft een geweldige leskist hierover (voor de bovenbouw, maar dat mocht de pret niet drukken). Dus we zijn aan de slag gegaan met klei, veen en zand. Na een verkenning met de groep wat dat nou eigenlijk is, grondsoorten, gingen we proefjes doen.
We bekeken met een loep hoe een korrel eruit ziet, voelden en roken eraan. Daarna onderzoek naar luchtvoorraad in de grond door een potje met wisselend materiaal onder water te laten zinken. Waar komen de meeste bellen uit? Hoelang blijft het borrelen? Welke conclusie kunnen we daaruit trekken?
We deden klei, zand en veen ieder in een eigen filter en keken hoe snel iedere grondsoort water doorliet. Het was heel leuk om te doen! We trokken al wat voorzichtige conclusies over welke grondsoort dan het fijnst is voor planten om te groeien. Volgende keer bespreken we na en bekijken we hoe het allemaal precies in elkaar zit.
Was weer een leuke ochtend! Foto’s hier.