Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 24 August 2022

Thema beweging en vervoer

Volgende week start de PlusKlusKlas weer. Ter opwarming schrijf ik nu de blog van het laatste blok voor de vakantie. In de hectiek van voor de vakantie was dat er nog niet van gekomen.

Het laatste thema van vorig schooljaar was Beweging en vervoer. Maar voor we daarin stapten deden we een proefjesles waarin we met water en olie en ecoline en vitaminepillen een lavalamp maakten. Dat was heel leuk!

Wat hebben we verder nog gedaan?

 • Start: zoveel mogelijk vervoermiddelen bedenken. Daarna bekijken of je die in groepen kunt indelen. Niet iedereen kan al schrijven, dus er werd ook getekend (geweldig vind ik dat altijd)
 • Er was een les waarin de kinderen hun creatieve denkvermogens moesten aanspreken en zelf een nieuwe fiets ontwerpen met een bijzondere eigenschap.
 • Tandwielen zijn een leuke ingang die letterlijk (en figuurlijk) in beweging kan zetten.
  We onderzochten een fiets met versnellingen.
 • We hebben zelf tandwielen gemaakt van pizzabodems (de verpakking, niet het deeg :)). Dit is zacht materiaal met dikte zodat de tandjes nog goed in elkaar kunnen haken.
 • We hadden een bijeenkomst waar we luchtaangedreven voertuigjes maakten, met andere woorden: ballonauto’s.
  Hierbij moet je best secuur werken, en ook nog in de gaten houden dat wielassen door een rietje gaan, anders kunnen ze niet draaien. Was een les waarbij de kinderen ook leerden dat niet alles meteen lukt, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.
 • De laatste les maakten we vliegtuigjes. We maakten een groep van kinderen die al wel een vliegtuig konden vouwen en combineerden die met de kinderen die dat nog niet konden, zo konden ze hun kennis overbrengen. Succesvolle modellen werden uitgewisseld.
  Er was een jongen die ter plekke een goede variant bedacht maar die daarna zelf niet meer kon reproduceren.
 • Het leuke van dit thema was dat we lekker echt gereedschap konden gebruiken. Er werd bv. geboord en gesneden (paar pleisters geplakt). Boren ging (onder begeleiding) met een elektrische boor. Het grappige is dat we ook een handboor bij ons hadden en daarbij is heel goed zichtbaar hoe ook die wordt aangedreven met tandwielen.
 • Natuurlijk hebben we weer woorden uit het thema in het Spaans geleerd en die op allerlei speelse manieren geoefend en overhoord bij elkaar.

We namen afscheid van een aantal kinderen. Gelukkig gaan we komende week ook weer nieuwe kinderen verwelkomen.
Ik heb er weer zin in, tot gauw!