Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 26 August 2022

KolibrieKlas werkt over beweging en vervoer

Volgende week start deKolibrieKlas weer. Jullie hebben nog een blog van mij tegoed van het blok voor de vakantie. In de hectiek van voor de vakantie was dat er nog niet van gekomen.

Het thema was Beweging en vervoer.

Maar voor we daarin stapten deden we een proefjesles met chemische reacties als je verschillende stofjes bij elkaar gooit (ja, chemie dus). De kleur veranderde dan steeds, was heel gaaf om te zien.
Dat was goed de instructies volgen, afmeten en observeren en verwonderen en heel leuk!

Wat hebben we verder nog gedaan?

 • Start: zoveel mogelijk vervoermiddelen bedenken. Daarna bekijken of je die in groepen kunt indelen. Er werden de gekste dingen bedacht, ook wat betreft categorieën (bv. natuurlijke, cultuurlijke en krankzinnige voertuigen), in samenwerking of alleen.
 • Er was een les waarin de kinderen hun creatieve denkvermogens moesten aanspreken en zelf een nieuwe fiets ontwerpen met een bijzondere eigenschap.
 • Tandwielen zijn een leuke ingang die letterlijk (en figuurlijk) in beweging kan zetten.
  We onderzochten een fiets met versnellingen. Daarnaast is er een geweldige website waar er als je een rondje tekent meteen een tandwiel staat. Groot, klein, veel weinig, een ketting eromheen. En dan kijken of het kon draaien.
  We hebben ook gerekend, gekeken naar verhoudingen wat betreft aantal tanden, grootte en draaisnelheid.
  Oh ja, en natuurlijk dit filmpje van Keepvogel gekeken!
 • We hebben automata gemaakt met de kinderen. Dat zijn apparaatjes die je door een paar tegen elkaar geplaatste cirkels in beweging kunt brengen. Je kunt hier veel kanten mee op en ieder kan er een beetje zijn eigen draai aan geven.

  Eerst een inspiratiefilmpje gekeken. Waarschuwing/realiteitscheck: dit zijn professionals die er maanden aan gewerkt hebben, zo mooi gaan die van ons niet worden, dit wordt een eerste probeersel.
  Daarna technische uitleg, hoe werkt het en zit zo’n ding in elkaar?
  Ontwerp maken.

  UITVOEREN!

  Dat was nog best een uitdaging. Het lijmpistool maakte overuren (en ik heb grotere siliconenmatten voor eronder besteld om de tafels te beschermen…). Sommige kinderen hadden extra ideeën en dat zorgde weer voor verhoging van de moeilijkheidsgraad.
  De resultaten waren erg leuk.
 • Het leuke van dit thema was dat we lekker echt gereedschap konden gebruiken. Er werd bv. geboord en gesneden (paar pleisters geplakt). Boren ging (onder begeleiding) met een elektrische boor. Het grappige is dat we ook een handboor bij ons hadden en daarbij is heel goed zichtbaar hoe ook die wordt aangedreven met tandwielen.
 • We hebben naast het ‘gewone Spaans’ weer woorden uit het thema geleerd.

We namen afscheid van een aantal kinderen. Gelukkig gaan we komende week ook weer nieuwe kinderen verwelkomen.
Ik heb er weer zin in, tot gauw!