Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 23 December 2021

Je lijf, wat valt daar allemaal over te weten?

Ten eerste: we zijn verhuisd! Heel fijn dat ik nu een lokaal heb dat ik zelf mocht inrichten. Het is een fijne ruimte geworden waar de kinderen zich al snel thuis voelden. Lekker ruim. Ik wist niet dat kinderen het zo fijn zouden vinden om af en toe op de grond te werken.

Het thema van dit blok is menselijk lichaam. Dat kwam op allerlei manieren aan bod. Eigenlijk hebben we er alleen nog maar een beginnetje mee gemaakt, want er is nog veel meer te ontdekken.

Ik moet eerlijk zijn: de eerste bijeenkomsten waren we bezig met posters maken. Posters voor de PlusKlusKlas, die we dan op het raam konden hangen om reclame te maken en bekendheid dat wij nu op die plaats zitten.
We hebben gekeken hoe een goede en grote poster eruit ziet, onder andere door naar Tuincentrum het Haantje te lopen. Daar hebben ze hééél grote hangen namelijk.

De kinderen hebben geleerd hoe ze ‘dikke letters’ moesten maken, want het moest opvallen, en ontdekt dat bepaalde kleuren niet zo leesbaar zijn. Ze hebben heel leuke slogans bedacht (‘De PlusKlusKlas maakt woensdag een topwoensdag’). Ze verwerkten tips en feedback, gingen professioneel op afstand kijken of hun poster nog leesbaar was, ze werkten goed samen en verdeelden taken. En ze leerden kolibries tekenen 😀. Of ik moet zeggen: een vogeltje met een lange snavel die symbool staat voor een kolibrie (voor degenen die denken dat ze moeten tekenen als een foto…).

We hebben gefilosofeerd samen. En er waren lesjes die kinderen gaven, echt heel leuk: yoga, voetbal, schaken, freerunnen, rugby. Gaaf om te zien hoe kinderen hun best deden om echt te luisteren en opdrachten uit te voeren. Ook al had niet iedereen eraan gedacht dat de andere kinderen nog helemaal niets wisten van hun onderwerp 😉😅.

Wat hebben we nog meer gedaan?

We begonnen met DNA: wat is dat precies? Het zorgt ervoor dat je in bepaalde dingen op je vader of je moeder lijkt. De kinderen keken naar bepaalde specifieke lichaamseigenschappen die ze zelf hadden en konden thuis kijken hoe dat bij de rest van hun gezin zit.
Dit was een leuke aanleiding om het even over stamboom te hebben en er een van hun zelf


We hebben het over spijsvertering gehad en slikproefjes gedaan. We hebben uitgemeten hoe lang de dunne darm is (6 meter! daarom is hij in zulke mooie kronkels in je buik verborgen). Proefjes waarmee we zien dat verteren al met je speeksel begint (heel merkbaar/zichtbaar bij vla!). Enzymen breken je voedsel af. In wasmiddel zitten ook enzymen, dus dat gebruikten we om een gekookt ei te ‘verteren’.

Eten begint in je mond, maar eindigt in je … kont. Heel leuk om het daarover te hebben, nog leuker om er iets bij te maken. Met ontbijtkoek, pindakaas en stroop. Zag er lekker (vies) uit. Wisselde heel erg hoeveel trek ze daarna in hun eigen ‘poep‘ hadden.

Daarna was het geraamte aan de beurt. Delen daarvan kun je heel goed voelen en zien door je huid heen. Je hebt een héleboel botten. Gek genoeg zagen we dat de skeletten van mensen en dieren erg op elkaar lijken.

De kinderen maakten een eigen skelet van klei. Met een voorbeeld op papier. De uitdaging voor deze kinderen is om niet te precies na te willen maken. Ieder was bezig op zijn eigen manier.
Ik had ook een galgje-spel gevonden in een tweede handswinkel, met een echt skeletje om op te hangen.

We dansten de Skeleton Dance. Altijd leuk om te zien hoe veel kinderen meteen en onwillekeurig gaan meebewegen met de muziek. Was een mooie gelegenheid om ook een beetje Engels te leren.

De belangrijkste lichaamsdelen leerden we ook in het Spaans. De kinderen mochten ermee werken, woordkaarten maken, een spelletje met het ‘reuzenrad’ mee doen, erover zingen.


Natuurlijk was er iedere week een raadkoffertje gevuld door een kind. Dat was soms heel moeilijk! Gelukkig mochten we ook hints vragen.

De laatste week van dit blok moesten we weer online
We hebben toen een Spaans kerstlied geleerd. Een beweegspel met gifjes en Spaans tellen.
Ze hebben in tweetallen overeenkomsten en verschillen bedacht tussen mensen en planten. Ik was onder de indruk van wat ze konden verzinnen!
Verder konden ze kiezen uit: een woordzoeker met lichaamswoorden, iets bouwen van speelgoed dat met kerst te maken heeft, je hand omtrekken en daar iets anders van maken.

En daarna… was het kerstvakantie!

Fijne dagen!!
Tot in het nieuwe jaar weer!