HB in beeld


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 March 2021

Wakker gekust

Daar stommelden ze binnen: vier groep-achters. Op vrijdagmiddag, ze wisten eigenlijk niet eens wat ze kwamen doen. Ze zochten een plek en gingen hangen en een beetje door elkaar heen kletsen.

Dit was een stel slimme kinderen, uitgekozen om bij mij ‘plusklasje’ te volgen en dit was de eerste keer.

Ik vroeg ze naar me te luisteren zodat ik kon vertellen wat we zouden gaan doen en waar dit voor was. Ik maakte een mindmap over mezelf, dat doe ik meestal bij een kennismaking. Er zitten wat dingen in die ik na kan vragen en die ze niet vanzelfsprekend weten (bv. wat betekent het woord mindmap eigenlijk en wat is het symbool voor meisje en jongen (nodig omdat onze oudste dochter Robin heet, vaak een jongensnaam).

Ik heb de aandacht. Ik praat lekker snel, zo snel dat ze me even niet meer kunnen volgen. Dat gebeurt niet zo vaak…
Op enig moment komt er hoogbegaafd op een tak te staan. Hebben ze daar weleens van gehoord? Ja, dan kun je makkelijk leren, en iets met een hoog IQ. Ik vraag wat dat betekent, als je makkelijk kunt leren, bijvoorbeeld op school.

Nou, daar hebben ze heel wat over te vertellen. Eigenlijk zijn deze kinderen al klaar met de basisschool, ze hebben hun eigen manier om de lessen door te komen. Er is bv. een etui met een stuk of 40 briefjes met vage teksten.

Als mijn mindmap af is mogen ze zelf aan de slag, ze mogen zelf weten wat ze erin zetten. Ik krijg meteen een beeld van wat voor type kind het is. Leuk, een meisje dat aangeeft de baas te willen worden in de toekomst en daarvoor de politiek in te gaan. Ik ben meteen fan.

Daarna krijgen ze een grappige vragenlijst waar ze gekke, creatieve oplossingen/antwoorden voor moeten bedenken. Ze staan aan. Ik zet een wekkertje op 10 minuten, die moeten ze in stilte werken omdat ze anders blijven ginnegappen. Als het wekkertje gaat denken ze dat ze moeten stoppen, en dat willen ze niet!

We bespreken voor de tijd om is welke dingen ze bedacht hebben. Wat is het meest verschrikkelijke cadeau dat je de ordelijkste persoon ter wereld kunt geven? Een van hen: ‘Dat ik bij hem intrek’. Er zijn nog veel meer leuke en goede antwoorden bedacht.

Ze lachen.

Ik heb het gevoel dat ik ze wakker heb gekust. Dat kan ik natuurlijk niet zeggen, dûhuh, gekust. Maar wakker zijn ze wel. Opgewekt lopen ze terug naar hun lokaal. Over twee weken zie ik ze weer.

Goed aanbod voor hoogbegaafde kinderen gaat veel verder dan wat moeilijker werk opzoeken. Het gaat over interactie, over humor, over schakelen, over uitdagen, over snappen!

En dat kan niet iedereen, dat heb ik inmiddels wel begrepen. Ik weet niet of het een voorwaarde is, maar het helpt wel als de leerkracht zelf ook hoogbegaafd is.

Ik heb zelf heel veel plezier in het begeleiden van dit soort types, ik kwam er zelf ook blij vandaan. En ik realiseer me eens te meer: dit maken ze veel te weinig mee, dit wordt te weinig geboden.

Heb je ook een kind op school dat een beetje zit in te dutten? Die zijn echte input niet kwijt kan??
Ga zeker een keer in gesprek met mij, dan kijken we hoe we jouw kind weer wakker kunnen krijgen.