HB in beeld


kolibrie-avatar

Blog

Blog 23 March 2021

Lieve kroko, help me niet

Ik help al heel lang heel veel slimme kinderen met faalangst. Ik heb een aanpak die werkt en een serie oefeningen die kinderen leuk vinden. Prima, af en gaat goed.

En toch komt er af en toe een extra onderdeel bij. Kroko bijvoorbeeld.

jaren geleden scoorde ik deze geweldige handpop in Engeland. In een speelgoedwinkel gezien en niet gekocht. Maar hij zat in mijn hoofd. En hij wilde er niet uit.

En als juf heb je altijd ideeën bij dat soort dingen. Ik zag hem al functioneren als ‘tafelkrokodil’, dat je je tafels kwam oefenen bij hem en dat hij dan reageerde. Bijvoorbeeld dan, want er kan natuurlijk van alles mee.

Afijn, de dag brak aan dat we weer naar de boot moesten rijden om terug te reizen naar Nederland… Was er nog tijd? Ja, er was nog een beetje tijd. Kunnen we dan nog even langs die speelgoedwinkel? Ja, dat kon.

Dus ik blij met mijn kroko naar huis. Thuis belandde hij in een kast en gek genoeg vergat ik hem.

Tot ik een jongen begeleidde met boze reacties op schoolwerk dat hij niet meteen doorzag, ging hij helemaal uit zijn panty. Ik leg dan uit dat je overlevingsbrein een beetje overreageert, dat dat reptielenbrein (plaatje van een krokodil in mijn hoofd) het overneemt. Eigenlijk om jou te beschermen, maar is nu eigenlijk niet nodig (want niet levensbedreigend).

En toen was ik ‘s avonds aan het opruimen en kwam ik hem ineens weer tegen. Ktsjing! Dat komt mooi uit, dat vertelt veel beter!

Dus de eerst volgende keer kon ik die handpop laten zien en vragen of die nog langs was geweest. Was het een grote of een kleine?

Het zorgde ervoor dat deze jongen er makkelijker over kon praten en ook dat hij er meer op ging letten. Zelf had hij namelijk helemaal niet zo in de gaten dat hij heftig reageerde.

Nu snap je de titel van dit blog waarschijnlijk beter: Mijn Kroko (overlevingsbrein) mag me in echt gevaarlijke situaties beschermen, graag zelfs. Maar bij sommen of andere dingen die ik niet meteen doorzie of waar ik onzeker over ben: blijf maar lekker in je hok Kroko. Dan kan ik rustig zelf even kijken wat een handige strategie is om hiermee om te gaan.

Dus lieve Kroko, help me maar niet. Ik kan het zelf oplossen.