HB in beeld


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 February 2021

What you see….

Wat jij ziet; en wat je krijgt.
En wat het betekent.

Als je een beetje lijkt op mij, wil je dat het goed gaat met je kind, dat hij met zelfvertrouwen zijn eigen plekje in de wereld inneemt. Als dat niet goed lukt ga je je zorgen maken (trust me, ik weet waar je het over hebt, been there…).

Jij doet je best. Jullie doen allebei je best. En toch…

Heel vervelend als je kind zich niet gedraagt zoals je hoopt of handig is. Je voelt je machteloos of je hebt het idee dat je het onderspit delft. Je gaat piekeren en je reageert misschien ook niet altijd even handig, dat merk je in ieder geval aan de reactie.
Hoogbegaafde kinderen kunnen ook zo heftig uit de hoek komen…

Ken je die illustratie van die ijsberg? die wordt voor van alles gebruikt. Het gaat dan altijd om wat wat zichtbaar is, en dat er dan zich heel veel onder de oppervlakte bevindt, wat je dus niet ziet, en wat wel een grote rol speelt.
Nou, die is hier ook van toepassing.

Dat gedrag wat je ziet (bv. steeds maar weer aandacht of hulp vragen, onverwacht ‘gemeen’ uit de hoek komen, niet naar je luisteren en je uitdagen, of zich terugtrekken en niet geholpen willen worden), wat zit daar in godsnaam onder de oppervlakte?

Oké, een behoefte, dat zal. Maar welke dan? En dan, hoe reageer je daar dan op of hoe ga je daarmee om?
Ik was zelf heel blij dat ik hier meer grip op kreeg door de indeling die Jane Nelsen hiervoor heeft gemaakt. De behoefte is altijd: erbij horen. Altijd. Wat het gedrag ook is.

Maar wat dat kind doet werkt juist averechts!
Klopt, een kind kan ‘verkeerde manieren’ hebben aangeleerd om erbij te horen.
Als jij anders gaat reageren… gaat je kind zich anders gedragen.
Echt waar, ik heb het al vaak zien gebeuren, tot mijn eigen verbazing soms.

Hoe het werkt, met die behoefte en hoe je ander gedrag kunt oproepen is ook heel handig in de klas. Je kunt met veel meer mededogen kijken, en het zorgt voor andere (betere!) oplossingen. Iedereen blij.
Lukt dat me nu altijd?? Nee hoor, af en toe schiet ik in een oude ingesleten groef. En dat mag ook, want ik ben een mens en ik kan het altijd weer goed maken 😊. Gelukkig.

Welk gedrag zou jij weleens onder de loep willen nemen om beter te begrijpen?