Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 December 2020

Makkelijk proberen en leren

Het thema Oude Grieken is zo rijk dat het verschillende subthema’s in zich bergt. Deze week hebben we het over theater in de klassieke oudheid. We verkennen het onderwerp, ontdekken wat leuke weetjes (er kwamen wel 18.000 mensen naar een voorstelling, er waren toegangskaarten, die waren van steen), en bekijken daarna een belangrijk element: de maskers die de acteurs droegen.

Omdat mannen alle rollen speelden, ook die van vrouwen, was het handig om die maskers te hebben (ander masker, andere rol). Maar ook konden die maskers de emotie extra zichtbaar maken omdat die zo uitvergroot op het masker te zien was.

Emoties, altijd interessant. We bekijken wat maskers en bedenken welke emotie daarbij hoort. Daarna deel ik emotiekaarten uit, vier per tweetal. De kinderen mogen even overleggen en een voorbeeld of verhaaltje verzinnen waardoor je je zo kunt voelen.

Ook het woord ‘eenzaam’ komt langs. Sommigen voelen zich weleens zo op school. Een meisje zegt dat zij het fijn vindt om alleen te zijn. Dat kan natuurlijk ook! Goed om even bij stil te staan, er zijn er meer die dat wel fijn vinden.

Dan is het tijd om twee verjaardagen te vieren! Dus zingen, trakteren en smikkelen. Tijdens het eten en drinken doen we het raadkoffertje. Het is geen speelgoed, het is van steen, je gebruikt het ergens voor. Op een gegeven moment vraag iemand: is het van steen? Ja. Oké… we hebben wat hints nodig. Je legt het onder je kussen. Uiteindelijk blijkt het een maansteen te zijn. Een mooie witte steen die ervoor zorgt dat je makkelijker slaapt. Goed om te weten.

Na het buitenspelen gaan ze zelf maskers maken. Ik laat zien hoe je dat doet, wie wil kan er een filmpje over bekijken. Het werkt met papier dubbelvouwen en dubbel knippen, een beetje zoals een kleedje knippen. Eerst het gezicht, dan neus en wenkbrauwen, die kun je er los opplakken zodat het echt 3D wordt. Ogen uitknippen en dan kun je aan de slag met haar en zo. Ik leer ze natuurlijk hoe je krullen maakt van een strook papier.

Ze vinden het moeilijker dan ik had verwacht. Voordeel: je merkt snel als je het niet goed doet en je kunt makkelijk weer verbeteren of anders doen: je pakt gewoon een nieuw papier.

Uiteindelijk heeft iedereen een masker. Opruimen. En dan nog even in een kring wat gezichtsspieren aan het werk zetten: kijk eens héél boos!, heel bang, heel verdrietig, en eindigend met blij natuurlijk.