Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 03 December 2020

Doolhoven om te verdwalen voor Minotaurus

Eerst moeten we vandaag nog de medailles uitreiken. Vorige week was er een meisje niet bij, zij staat dus ook niet in het klassement, zij kan dus mooi de uitreiking doen.

Van tevoren hebben we overleg: mogen de kinderen de medaille die ze gemaakt hebben meenemen (en dat is dan niet die die ze gewonnen hebben). Ja, geregeld. We maken het podium in orde, hangen de zelfgemaakte nummers 1, 2, 3 en 4 op. Ik ga ze officieel aankondigen, onder applaus lopen ze om de beurt naar de behaalde plaats. Ze vinden het allemaal leuk!
Een foto en daarna de volgende nummers, allemaal een medaille om, dan een overwinnings-groepsfoto.
En geen probleem dat niet iedereen op plaats 1 staat, helemaal prima allemaal.

Een bruggetje naar de volgende activiteit. De aanleiding voor de plot in het verhaal over Koning Minos en de Minotaurus zijn ook Olympische Spelen. Hier wel hevige onderlinge rivaliteit, die er uiteindelijk voor zorgt dat de koningin verliefd wordt op de stier van Poseidon (lang verhaal heel kort), en de Minotaurus baart. Dit beest eet mensenvlees en wordt daarom opgesloten in een doolhof, ook wel labyrint genoemd.
Uiteindelijk komt Theseus langs die de Minotaurus doodt. Hij heeft een bol rode wol bij zich die hij afwikkelt als hij naar binnen gaat. Dit zorgt ervoor dat hij de uitgang weer terug kan vinden.

De kinderen gaan een moeilijk 3D-doolhof maken met muurtjes van klei. Ook de hoofdpersonen maken ze erbij, van klei of van karton. Iedereen op zijn eigen manier aan de slag, eerst een plattegrond tekenen of meteen aan de slag, met grote of kleinere, veel of minder muren.