Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 27 November 2020

Geweldige labyrinten om de minotaurus heen

De afgelopen weken hebben we gewerkt rondom het thema de Klassieke Oudheid. Nadat we het Griekse schrift hadden geleerd zijn we begonnen met Griekse vazen te kleien en te decoreren op zijn Grieks, zwart op rood of rood op zwart.

Vandaag zijn we gestart met een mooie mythe, die van de Minotaurus. Frank Groothof heeft hier een heel mooie CD over gemaakt, met een leuk boek erbij. We hebben geluisterd en genoten van de grappen en de muziek.

De Minotaurus bleek een monster te zijn, want hij wilde jaarlijks 7 jongens en 7 meisjes eten. Hier zit een heel verhaal aan vast. Prins Theseus vaart op een gegeven moment mee met de aangewezen jongeren en verslaat met hulp van Ariadne de de Minotaurus. Zij helpt hem ook ontsnappen door hem een lange rode draad mee te geven, want de Minotaurus was opgesloten een een groot labyrint waaruit het moeilijk ontsnappen was. Dankzij de rode draad kon Theseus de weg terug vinden.

De kinderen maken vandaag een eigen doolhof, ze bedachten zelf dat dat goed zou kunnen met muurtjes van klei. Nou, dat hadden we nog staan. Tijdens het werken luisterden we naar een verhaal over een andere Griekse held, Orpheus en de Hellehond.

Ze waren weer heel enthousiast en betrokken bezig, met mooi resultaat ook nog (mini minotaurusjes bv).

Met Spaans zijn we met de groep begonnen met woorden uit de keuken. Vorige week met voorwerpen erbij, deze week met een zelf bedacht spel: alle woorden staan op propjes die rondgegooid worden. Je raapt een propje op en loopt naar juf Fátima, spreekt het uit en zegt de betekenis. Je mag je propje dan weggooien en een nieuwe zoeken. Volgende week met ook propjes met de Nederlandse woorden, je moet het dan in het Spaans weten. Gelukkig heeft Fátima een liedje met al deze woorden gevonden, dat is weer iets makkelijker onthouden.