Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 14 October 2020

Tempels bouwen

Als je het over de oude Grieken hebt, dan heb je het ook over tempels, imposante gebouwen waar de goden vereerd werden. Vandaag bekijken we plattegronden van verschillende soorten tempels. Ze hebben allemaal pilaren, nee sorry, ik bedoel ‘zuilen’, maar in verschillende aantallen.

Op de korte kant staat altijd een even aantal, zodat de deur erachter in het midden zichtbaar blijft. Er is ook een lengte-breedteverhouding, die is 2:1. Bovenop een timpaan die altijd gevuld is met beelden. We zien een voorbeeld waar veel goden in te herkennen zijn.

Natuurlijk bekijken we ook even de verschillende stijlen van de zuilen: Ionisch, Dorisch en Korintisch, even kijken of we die herkennen op foto’s.
We kijken een animatiefilmpje waarin gereconstrueerd is hoe het gebied met tempels van Delfia eruit moet hebben gezien, indrukwekkend!

De kinderen krijgen een overzicht met verschillende plattegronden en vergelijken die met 3D-maquettes op de computer, welke is welke? Goed kijken en goed ruimtelijk inzicht toepassen.

In het raadkoffertje blijkt iets hards te zitten waarvan je een deel kunt eten (we hadden een hint nodig). Dat bleek een walnoot te zijn. Toevallig hebben wij zelf een walnotenboom in de tuin staan en konden we een foto op mobiel tevoorschijn toveren waarop je ze nog ziet hangen in de boom.

Na het buitenspelen gaan we tempels bouwen. Ze mogen zelf een beetje uitvogelen en bepalen hoe ze dat willen doen. Na een tijdje staan er allemaal pilaren, oh nee, zuilen te pronken, echt leuk om te zien. De ochtend is te snel om. We besluiten in overleg om na de herfstvakantie dit nog weer op te pakken.

Fijne vakantie allemaal!