Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 September 2020

Wat zijn Grieken?

Leuk, we gaan weer beginnen! Met een paar nieuwe kinderen, die na een verlegen stop bij de deur over de drempel stappen en kijken wat er allemaal te zien en te doen valt.
Dat wennen gaat bij iedereen in een ander tempo, maar uiteindelijk zie ik allemaal spelende kinderen met ontspannen gezichten, ze zijn op hun gemak geraakt.

We gaan het hebben over de oude Grieken. Dat zijn dus bewoners van Griekenland, maar dan duizenden jaren geleden. We bespreken even waarom dat nu nog interessant is, je kunt zelfs nog steeds oud-Grieks leren als je naar het gymnasium gaat. De Grieken hebben veel bedacht dat nu nog steeds belangrijk is, en ze hebben veel opgeschreven, waardoor we veel details weten van hoe ze toe leefden en tegen dingen aankeken.

Dat schrijven deden ze met andere letters dan wij nu. Ik laat zonder uitleg een whitebordje zien waar hun namen opgeschreven staan met Griekse letters. Ze kijken er even naar en dan zegt een meisje: ik zie volgens mij mijn naam staan!

Om elkaar te leren kennen maken ze een tekening over zichzelf, met hun naam Grieks gespeld erbij. Dan komt ook perfectionisme nog even actief om de hoek kijken: ‘ik kan geen …. tekenen’. En als toch een poging is gedaan (voorbeeld van iemand anders nagetekend) niet tevreden zijn en er iets overheen willen tekenen. Natuurlijk hebben we het hier even over. De tekening is in ieder geval gelukt omdat iedereen meteen ziet (check) welk dier bedoeld werd. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf.
Tijdens het tekenen vertellen ze al wat dingen over zichzelf, zo leert iedereen elkaar een beetje kennen.

Verder gedaan deze ochtend: In de atlas opzoeken waar Nederland ligt, en daarna reizend over de kaart met de vinger naar beneden ook waar Griekenland ligt. Ze kleuren beide landen in op een eigen kaart, dat is al heel goed kijken en vergelijken.
Het Griekenland van vroeger zag er een beetje anders uit. Dat is nog beter kijken en vergelijken. Ik zeg ze dat dit echt een moeilijke opdracht is, bv. voor groep 8. Ze kijken me ongelovig aan, daar zitten zij nog lang niet! Maar ze kunnen het wel :).