HB in beeld


kolibrie-avatar

Blog

Blog 15 September 2020

Kinderen temmen

Ik heb op verschillende scholen gewerkt en ingevallen en het heeft me altijd een verbaasd hoe groot de verschillen zijn binnen een team en manier van omgaan met kinderen.

Ik had een paar dagen ingevallen op een school en merkte op tegen mijn man toen ik thuiskwam: De kinderen worden hier getemd. Die associatie kreeg ik.

Ik heb even de betekenis opgezocht:
Temmen: 1) Africhten 2) Africhten van dieren 3) Bedwingen 4) Beteugelen 5) Dresseren 6) Gedwee maken 7) Intomen 8) Klein krijgen 9) Kleinkrijgen 10) Mak maken 11) Mak worden

Dat is op zich gemakkelijk: je kunt dieren zo africhten dat ze doen wat je van ze verwacht. Met belonen en straffen wordt heel duidelijk wat ze wel en niet mogen doen. Ze worden mak en lief, dus dat is fijn.

Die kinderen op die school waren gewone kinderen, en de leerkrachten ook. Ze werkten hard en zorgden voor orde zodat alles goed liep en georganiseerd was. Wat natuurlijk fijn is, dat werkt prettig.

Alleen voelde het voor mij niet zo prettig. Hoe kwam dat? De stijl paste niet zo bij mij. Dat gehoorzamen om het gehoorzamen gaf mij een naar gevoel, alsof we de kinderen klein kregen, en daarbij hoorde: geen eigen initiatief meer, niet meer zelf nadenken (ik chargeer een beetje, maar in de basis kwam het daarop neer).

Belonen positief??

Iedereen denkt dat belonen een heel positieve manier is van kinderen benaderen. En als het nodig is, oké, dan willen we nog weleens streng zijn en een consequentie stellen. En het werkt nog ook, op dat moment.
Als dat werkt en succesvol is, waarom zou je er dan mee stoppen?

Omdat je een kind er ook mee klein houdt. Het ontwikkelt geen eigen verantwoordelijkheid voor situaties, hoeft niet zelf oplossingen te bedenken, en wordt afhankelijk van jouw goed- of afkeuring.
Als je denkt ‘nou, dat zal toch nog wel meevallen?!’, of ben jij ook bezig met straffen en belonen maar zou je dat graag anders willen? Sluit dan aan bij de volgende gratis online bijeenkomst ‘Opvoeden zonder Stress’.

Je kunt dan heel goed zelf ervaren hoe dit werkt én je krijg natuurlijk meteen tools hoe je het anders kunt doen.
Enneh, met hetzelfde resultaat, uiteindelijk: de kinderen gedragen zich zoals je graag zou willen. Maar nu omdat ze het zélf willen, niet omdat jij het graag wilt.

Bij mij thuis stak het straffen en belonen vaak de kop op als ik zelf moe was, het was een snelle oplossing. Hoe gaat dat bij jou? Heb jij de ervaring dat belonen goed werkt? En hoe voelt dat voor jou?

Als je wilt: Deel je ervaring hieronder, dan kunnen we van elkaar leren!