Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 05 March 2020

Elektriciteit

Een nieuw blok, een nieuw thema!

  • Start met vrije keuze, er wordt ook gewerkt om de spellen die we voor de vakantie gemaakt hebben af te maken.
  • Voorstelrondje omdat we twee nieuwe kinderen erbij hebben.
  • Mindmap elektriciteit maken op het whitebord. Iedereen wil schrijven en tekenen. Nou, als we een beetje ons best doen kan dat :).
  • Ik gooi er een beetje Spaans in, we gaan tellen. Sommigen kennen het rijtje tot 10 al een beetje, maar als je er sommetjes van maakt is het toch even nadenken.
  • Tijdens het eten en drinken raden we wat er in het raadkoffertje zit. Iedereen stelt vragen en de beheerder van het koffertje mag alleen met ja en nee antwoorden. Het voelt zwaar. Het is gedeeltelijk van glas. Je gebruikt het buiten en vooral in de natuur. We krijgen een hint: je kunt erdoor kijken. Nu wordt het geraden: een verrekijker.
  • Na het buitenspelen vraag ik hoeveel apparaten die stroom nodig hebben de kinderen thuis denken te hebben. Dat varieert van 10 tot 40. Iedereen maakt een lijstje. Ze brengen elkaar op ideeën. En dan nog is het waarschijnlijk niet alles. Ze gaan thuis nog eens goed rondkijken wat er nog vergeten is.
  • Tuurlijk altijd leuk om zelf ook een motortje te maken. Wat is een motor eigenlijk? ‘Iets wat iets anders in beweging brengt’. Daar is stroom voor nodig, dat zit in … een batterij. Iedereen krijgt een batterij, een schroef en een sterke magneet en een bouwtekening. Ook nodig: een stuk stroomdraad. Dat mag iedereen zelf knippen en er met de striptang voor zorgen dat er een eindje koperdraad zichtbaar is. Als je de goede verbinding maakt, gaat de schroef draaien. Beetje pielen, maar dan lukt het (even) bij iedereen.