Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 January 2020

Regenbooglessen

We hebben twee lessen rondom het weeronderdeel ‘Regenboog’ gedaan, één voor de vakantie en één erna op 8 januari.

  • We doen proefjes die de werking van het verschijnen van een regenboog laten ervaren. Een spiegeltje in water, een lampje en een vergrootglas, lukt het om de kleuren van de regenboog te laten verschijnen. Dat hangt ook af van de hoek waarin het licht invalt. Het was helemaal niet gemakkelijk. Wel erg leuk, want dit proefje moest in het donker, en in de wc-ruimte is het echt pik- en pikdonker als je de deur dicht doet en het licht uit.
  • Met een CD is het veel makkelijker door de groefjes die het licht terugkaatsen. We zien ook op een filmpje uitgelegd hoe het werkt.
  • Als balansoefening doen we een slaapoefening door een kind geleid (bij haar hielp het). Allemaal liggen, een hand op je hart en een hand op je buik. Inademen door je hart, uitademen door je buik. We worden er inderdaad rustig van.
  • Aan het eind van de ochtend beginnen we met het schrijven van een ‘Elf’ over de regenboog.
  • De laatste week voor de kerstvakantie gingen we bakken, regenboogkoekjes. We deden boodschappen met een zelfgeschreven boodschappenlijstje, zochten de producten op en gingen daarna met een recept aan de slag. Daar kwam ook wat rekenwerk aan te pas.
  • Het deeg moest gekleurd, dus er kwam kleurstof aan te pas. De kleuren die er niet bij zaten gingen we mengen.
  • Toen we alle kleuren deeg hadden stapelden we ze op elkaar en sneden de grote deeglap in stukken, in de oven, buitenspelen om het wachten te bekorten en toen konden we proeven. Uitstekend gelukt, want lekker én mooi.