Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 01 December 2019

Regen, sneeuw, hagel, onweer, oftewel: neerslag

Dit deden we op woensdag 27 november 2019:

  • Start met knutselen in plaats van spelen, de kijkdoos over de waterkringloop moet af (of verbeterd), er worden ook nog andere ideeën uitgewerkt.
  • Presentatie van de kijkdoos, wat zien we hoe werkt het? Daarna kijken we een filmpje over hoe het komt dat het juist in Nederland zoveel regent en hoe een wolk met regen, sneeuw of hagel ontstaat.
  • We doen een proefje waarbij we zelf een wolk in een fles maken. Daarvoor moeten we een paar lucifers aansteken (vuur, altijd leuk) en uitblazen, daarna in de fles gooien die van tevoren omgespoeld is met heet water. De waterdamp zal condenseren rondom asdeeltjes. Dat is ook te zien, je moet wel goed kijken.
  • Tijdens het eten zien we in een filmpje hoe iemand bij 41 graden onder nul een pan kokend water van het balkon gooit. Heel bijzonder wat er dan gebeurt en te zien is.
  • Hoe ziet dat eruit, als je gezicht op onweer staat? De kinderen doen het voor en vertellen waarvan ze zo moeten kijken.
  • Na het buitenspelen zien we hoe onweer ontstaat, er ontstaat wrijving in de wolk en er ontstaat elektrische lading. Dat kunnen we ook zelf creëren door ballonnen statisch te laden door erover te wrijven. Leuk bijeffect: je haar gaat ervan rechtop staan. Styropor voorwerpen doen het ook goed merken we. Als ze eenmaal geladen zijn kunnen ze dingen in beweging zetten of in de lucht een tijdje aan elkaar laten kleven.
  • Als laatste maken we een regenorkest: met zacht getik dat aanzwelt tot een steeds hardere regenbui. Om de beurt mogen ze dirigeren.