Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 October 2019

Planeten in soorten en maten

Leuke ochtend in de PlusKlusKlas. Dit is wat we deden op 9 oktober 2019:

  • Na het spelen en opruimen bekijken we de grafieken van vorige keer, over hoe de verhouding is tussen afstanden op aarde (hoever je springt) en op de zon, de maan en de planeten. Wel leuk om dat ook even echt te beleven. Dus aan de gang met meetlint, schilderstape en de aflezen van de grafieken. Twee meter op aarde betekent maar 6 cm op de zon, maar wel 12 meter op de maan. Gelukkis is de gang lang. Het meetlint is maar 7,5 meter, dus er moet nog gerekend worden ook.
  • Het tweede deel van de ochtend besteden we aan de planeten in ons zonnestelsel. Ze hebben verschillende groottes en eigen kenmerken, zien we ook op een filmpje. We leren een zinnetje waarmee we kunnen onthouden op welke volgorde ze vanaf de zon staan.
  • Een eetbaar heelal, dat is de volgende stap. Ronde eetbare dingen gebruiken om weer te geven dat de planeten zoveel verschil in grootte hebben. Eerst kiezen ze dingen voor de planeten van groot naar klein. Heel handig dat het eetbaar is, als het kleiner moet neem je er gewoon een hap af. Daarna moet het nog op de goede volgorde gelegd worden, best een klus. Leuk om te zien dat ze spontaan ook ringen om de planeten creëren.