Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 18 October 2019

Bijzondere planeten ontdekt

Dit deden we in de PlusKlusKlas op woensdag 16-10-2019

  • Het grote uitklapboek van de natuur ligt er, dat start met het ontstaan van de aarde. Altijd weer aantrekkelijk om langs de geschiedenis met alle levensvormen en het ontwikkelen van de mens te gaan.
  • We maken het werkblad van ‘hoever spring je op andere planeten af’. Hier blijkt dat ze wat hulp nodig hebben bij het aflezen van de grafieken, maar dat ze eerdere antwoorden zelf handig gebruiken voor volgende vragen.
  • Filosofie: Wat is het begin van? rijkdom, speelgoed, een fee, vliegende giraf, verdriet, de aarde? De kinderen denken er samen over na. Rijkdom begint met werken, zegt de een. Nee, rijkdom begint bij armoede. Zo gaan we alle onderwerpen langs. De aarde dat weten ze wel, dat was een grote explosie!
  • Na het buitenspelen een lijf-oefening, dit keer om te concentreren. Dit soort oefeningen gaat al steeds beter. Er is focus en ze durven hun ogen dicht te doen. Ze voelen dat ze er rustig van binnen van worden.
  • De kinderen krijgen de opdracht om een nieuwe planeet te bedenken met bewoners. Hier kunnen ze hun steeds verder gaande fantasie op loslaten. Ik noem een paar dingen: Er is een meer met stippels en het water heeft een geurtje; er is een planeet met een handige grote schans zodat je snel het heelal in kunt schieten; je kunt er naalden van de cracovrucht eten, mannen én vrouwen kunnen kinderen krijgen na het eten van een soort grasspriet; het eten zweeft met je mee; vloeistof uit je haar zorgt ervoor dat je trui altijd past; er wordt gemeten met plupla’s (iets kleiner dan een meter).
  • Aan het eind van de ochtend presenteren ze hun planeet. We hebben een meekijkjuf vandaag. Ze is onder de indruk van het gemak en de volledigheid van hoe de kinderen dat doen.