Even terugpakken hoe het ook alweer zat met zwaartekracht, wat hebben we vorige week geleerd? We kijken een filmpje over Newton, hij is degene die in 1643 bedacht dat dingen vallen door zwaartekracht. Hier komen verschillende natuurkundige inzichten uit voort. We kijken ook hoe je kunt berekenen hoe lang dat geleden is.
We plakken met schilderstape een startstreep en springen om de beurt zo ver mogelijk. Met een plakker geven we op de grond aan hoe ver dat was, zodat we later kunnen meten hoe ver dat precies is. Daarna geeft ieder kind in staafdiagrammen het aantal meters aan. De grafiek zit zo in elkaar dat je zo af kunt lezen hoe ver je zou springen op de zon en andere planeten. De zon is van een heel andere orde, we komen daar maar zo’n 6 cm ver. Dat aflezen is echt ingewikkeld, je moet je erin verdiepen en inzicht krijgen.
Na het buitenspelen doen we een paar balans in de klas-oefeningen die met ‘stevigheid’ te maken hebben.
‘Wie of wat ben ik’-spel binnen dit thema. Leuk raadspel waarbij je slimme vragen moet stellen om erachter te komen wat er op hun voorhoofd staat geschreven.
Wat zou je willen doen op de maan? Brainstormsessie om zoveel mogelijk ook gekke ideeën te genereren. Natuurlijk komt poep langs, maar hé, alles mag bij brainstormen. Ze vinden de kleine papiertjes leuk en vragen of ze ook mogen tekenen. Natuurlijk. Ze zijn nog wat jong voor deze opdracht en tekenen allerlei dingen die met het heelal te maken hebben, niet zozeer gekke nieuwe opties. Op het laatst leert een meisje een leuke truc aan de anderen: als je een blaadje vouwt kun je iets tekenen dat verandert/verlengt als je het weer uitvouwt. Dat is grappig!