Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 26 September 2019

Zaken van gewicht in de PlusKlusKlas

Dit deden we op woensdag 25 september 2019:

  • Activiteit naar keuze, het lazerspel is ontdekt.
  • Start met schilderen van de zon voor een miniplanetarium. We bekiken eerst informatie hierover in een groot boek, daarna aan de slag met rode, oranje en gele verf. Lekker mengen.
  • Terwijl de zonnen drogen, denken wij na over zwaartekracht. Wat is dat eigenlijk? En hoe zit dat op de maan? Hoe zwaarder de planeet, hoe zwaarder je zelf bent. De aarde is 6x zo zwaar als de maan. Wat dat betekent leg ik uit met grote bouwblokken. Wat zes blokken hier wegen, weegt nog maar 1 blok op de maan, gek idee. Nu snap je ook beter waarom astronauten zo zwevend lopen. We gaan uitzoeken hoe zwaar we zelf zouden zijn op de maan. Dat betekent eerst wegen en daarna rekenen. Om erin te komen doen we eerst een uitleg met een planeet die twee keer zo zwaar is. Altijd leuk als rekenen toegepast is op de praktijk.
  • We bekijken tijdens het eten en drinken een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe zwaartekracht werkt. Daarna buitenspelen.
  • De kinderen knippen hun zon uit, dat is de basis voor hun miniplanetarium. Ze krijgen een aarde en een maan en moeten met stroken karton en splitpennen regelen dat de maan om de aarde kan draaien, en de aarde weer om de zon. Natuurlijk bespreken we ook hoe lang dat allemaal duurt.