Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 30 September 2019

Wie is de moordenaar? Wat is het moordwapen?

Dit deden we op vrijdag 27 september 2019:

  • Activiteit naar keuze. Er is een nieuw, coöperatief spel, De Vergeten Stad. Het wordt met blijdschap ontvangen door een jongen die het al eens gespeeld heeft met een vriend. Handig, kan hij wegwijs maken.
  • Bij Spaans oefenen we eerst el cuerpo gezamenlijk. Een jongen heeft er een soort rap van gemaakt terwijl hij ritmisch de betreffende onderdelen van zijn lichaam aantikt. Dat werkte, hij weet alle woorden nu heel goed! Goede tip dus. Daarna overhoren de kinderen elkaar voor ze in hun eigen werkboek verder gaan. Volgende week is er een toets, zowel Nederlands-Spaans als andersom.
  • Het raadkoffertje is moeilijk vandaag, want alle materialen die we kunnen bedenken krijgen een ‘nee’. De tip: het komt uit de natuur. Het blijkt uiteindelijk een schelp.
  • We spelen vandaag een paar keer Levend Cluedo. Dit is een grappig spel waarbij het publiek en speler 1 afpreken wie de moordenaar is, waar de moord gepleegd is en waarmee. Speler 1 speelt dat voor aan speler 2 (die van niets weet). Die speelt weer voor aan speler 3, en die weer aan de laatste speler, nummer 4. Daarna vertelt iedereen hoe ze denken dat het zit. Ze moeten dus goed nadenken welke gebaren nodig of hethandigst zijn om een concept uit te beelden. Tijdens het spelen zie je dat informatie steeds iets verandert en dat die ook anders begrepen wordt dan het is bedoeld. Zo heeft het weer een link met ons thema psychologie. Het blijkt ook een spel te zijn waarbij je kunt leren dat fouten niet erg zijn. Een meisje vindt het heel ingewikkeld dat ze niet weet wat het goede antwoord is en wil het eigenlijk niet eens zeggen in eerste instantie.
  • Het eigen moordmysterie wordt verder uitgewerkt. Er wordt goed nagedacht en prima samengewerkt. Dit kost best wat tijd. We spreken af dat we het volgende week helemaal afmaken. Dat betekent: een eindblad met alle informatie netjes bij elkaar zodat we het kunnen kopieren voor de anderen. Daar horen ook tekeningen bij, sommige kinderen worden daar extra blij van :).