Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 23 June 2019

Geluid laat trillen

Verslag van woensdag 19 juni 2019:

  • Het regent vandaag! Ik kom nat binnen, en het begint te onweren. Hmmm, interessant natuurlijk. Er hoort donder bij, ik wil het hebben over geluidstrillingen vandaag, ik kan mooi een en ander combineren.
  • Na het spel naar keuze hebben we het over het onweer, wat weten ze daar al van? Best veel, aanvullend bekijken we een korte tekenfilm waar het handig uitgelegd wordt hoe het precies zit. De knal komt doordat er ineens veel lucht heel warm wordt en uitzet.
  • We doen een geluidsproef: over een kom trekken we een laag plastic strak, daarop gieten we eerst rijst, daarna zout (lichter). Wat gebeurt er als we er boxjes waar Metallica-muziek uitkomt tegenaan houden? Nog niet zo heel veel (de boxjes kunnen ook niet zo hard). We willen meer effect, dus op de tafel geklommen en ieder kind met de kom in zijn handen naar de grote smartbord-boxen getild. Nou, daar springen de korrels van omhoog!
  • Geluidstrillingen kunnen dus ook iets in beweging brengen. Daar gaan wij gebruik van maken. We gaan een dansend poppetje knutselen van pijpenragers. Dat poppetje zetten we op een papieren beker waar een rijtje nietjes in geniet is. Als je met een potlood langs die nietjes ragt, brengt het geluid de beker zodanig in trilling dat het poppetje rond gaat draaien. Het leuke is dat een kind bedenkt dat als we plastic over de beker spannen en er zout op strooien dat ook moet werken. Meteen uitgeprobeeerd natuurlijk, en ja!
  • Wie eerder klaar is krijgt een blad met getekende machineonderdelen. Hoe maak jij daar jouw eigen machine van?