Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 May 2019

We zien ze draaien in de PlusKlusKlas!

Verslag van woensdag 15 mei 2019:

  • We hebben heel veel tandwielen in de klas vandaag. Eerste opdracht: zorg dat je iets bouwt zodat alle tandwielen gaan draaien. Dat was een mooie samenwerking.
  • Waar worden tandwielen nog meer gebruikt? Fiestbellen zijn een uitstekend voorbeeld, en wij bleken nog een handboor in de schuur te hebben liggen die je ook kunt bedienen door een tandwiel in werking te zetten. Leuk om even echt in een plank hout te boren natuurlijk.
  • Tandwielen in actie op de mountainbike. Daar zitten voor drie grote tandwielen, en achter acht. Als je met de trappers de wielen laat draaien, kun je met de koppen van de versnelling de ketting heen en weer bewegen, van het ene tandrad naar het andere. Heel bijzonder om te zien functioneren. (Remmen is trouwens ook erg leuk).
  • Tijdens het bouwen, verbinden en observeren hebben we dingen ontdekt over de richting waarin de tandwielen draaien. Daar zit een systeem in. Leuk om daar een puzzeltje mee te maken.
  • En als klap op de vuurpijl (hoewel, alles was leuk vanochtend):
    http://www.gearsket.ch/ Op deze webpagina fantastische mogelijkheden om zoveel tandwielen te tekenen en te laten draaien als je wilt :).