Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 03 April 2019

Zaaien, lekker klooien met aarde, schepjes en zaden

Verslag van woensdag 3-4-19:

  • Spelen en tekenen, dit keer in geconcentreerde stilte.
  • We bekijken de proef van vorige keer: de tulpen die in twee verschillende kleuren water staan blijken in hun nerven die kleur ook te hebben. We lezen samen hoe dat komt en hoe het bloemen lukt om water op te zuigen. De kranten waarin we de bloemen te drogen hebben gelegd hebben veel vocht opgenomen voelen we. De bloemen, stampers, meeldraden, blaadjes zijn mooi plat geworden. We kijken een filmpje over een beroemd herbarium van 400 jaar oud.
  • Kennismakingsrondje en uitleg wat we eigenlijk doen in de PlusKlusKlas.
  • Tijdens het eten en drinken vertel ik over het de verschillende onderdelen van hersens, startend met het reptielenbrein. Een verhaal over evolutie en over je denkhersens die niet werken als je emotie het overneemt. Om logisch te kunnen denken en een oplossing te kunnen bedenken moet je eerst weer even rustig worden, bijvoorbeeld op een afgesproken fijn plekje voor jezelf. Ik vertel ook dat bijna alle kinderen die in de PlusKlusKlas komen de gevoelshersens extra gevoelig zijn en sneller reageren. Dat herkennen de kinderen.
  • Na het buitenspelen een Balans-oefening, dit keer gericht op ‘zekerheid’, goede hulp als je onzeker bent dus, heel zinnig. Leuk, een meisje reageert meteen als enthousiast als ze het boek waarin de oefening staat, ziet. We mogen springen vandaag, wordt enthousiast en actief gedaan.
  • Dan wordt het echt leuk: de zaden die we uit vruchten hebben gehaald kunnen gepoot worden. Goed aangeven welke plant er (hopelijk) gaat groeien in welk potje. We zijn benieuwd!