Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 11 April 2019

Proefjes met planten

Verslag van woensdag 10 april 2019:

  • Start met spel naar keuzeBoodschappen doen: we hebben voor proefjes een plant met groene bladeren nodig en alcohol. Gelukkig is er een supermarkt dichtbij. De plant vinden we bij de verse kruiden. De alcohol is lastiger. De kinderen denken meteen aan bier en wijn, maar zulke alcohol bedoelen we niet. Hoe zit de indeling van de schappen in elkaar? Hoe kun je logisch denken en het goede schap vinden? Het lijkt er niet te zijn. Even vragen. Beetje eng… toch doen, goed zo! Ze hebben het niet. Op naar de drogist, heeft die het? Wie wil het vragen? Hetzelfde meisje, ze weet nu hoe ze het kan doen.
  • Ze kiezen allemaal een blaadje (nee niet afplukken, opdracht niet precies genoeg verwoord…) en smeren de onderkant in met vaseline. Zo plakken ze huidmondjes af en zullen de bladen slap gaan hangen.
  • Buiten zoeken ze drie verschillende groene planten uit om een blaadje af te trekken. We gaan een proefje doen om te kijken hoe het zit met bladgroen. Er is ook een plant met rode bladen, ook wel interessant om te kijken of dat verschil maakt.
  • Blaadjes in kleine stukjes scheuren en fijnstampen met een vijzel. In een bekertje, alcohol erbij gieten (dat wordt al groen), plasticje eroverheen binden. In een bakje zetten en dat vol heet water gieten. De alcohol wordt groen tot heel groen, bij de rode bladen een beetje gelig. We zetten er uiteindelijk stroken koffiefilters in. Daarin stijgt de alcohol omhoog. Volgende week kijken wat daarop te zien is.
  • We bespreken ook een krantenbericht over Shell die in de natuur investeert (illustratie met Shell-schelp in boomkruinen). Zo belanden we even op het onderwerp milieu. Aanleiding om op de kaartjes in kleren te kijken waar het van is gemaakt.
  • Als laatste: bedenk overeenkomsten en verschillen tussen planten en mensen. Hmm, dat is even inkomen… hoe kun je dan denken?