Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 25 March 2019

Specialistenles van Team Kosmos en een les over plastic

Verslag van vrijdag 15 en 22 maart 2019

  • Bij Spaans behandelen we nu klokkijken en de tijd op verschillende manieren.
  • Team Kosmos neemt ons mee op een ruimtereis. Wij zitten in een ruimteschip de twee Kosmonauten leggen ons uit hoe de geschiedenis van het heelal is gegaan. Ze bedienen de knoppen op het bedieningspaneel. We doen een opdracht waardoor we snappen wat het effect is van de snelheid van het licht. De groep doet goed mee, stelt aan het einde ook ter zake doende vragen (sommigen weten zelf ook al veel over dit onderwerp).
  • Drie jongens hebben het onderwerp ‘Plastic’ voorbereid. Ze vertellen informatie die ze opgeschreven hebben. Er is een soort van quiz waarin iedereen een alternatief voor plastic voor verschillende gebruiksvoorwerpen moet bedenken. Daarna geven ze cijfers. Niet iedereen heeft goede ideeën melden ze. Een brooddoos van steen lijkt ze niet praktisch. Aan het eind geven ze de opdracht om de plastic soep te tekenen. Er worden grapjes mee gemaakt: er drijft bv. plastic in een soepkom.
  • De week erop hebben we 14 opdrachten die met het heelal te maken hebben, van een dagboek schrijven van een astronaut tot ontwerpen van een maanstad. Voor iedereen zit er wel iets bij. Sommigen vragen of ze meerdere opdrachten mogen maken :). De start is goed. Volgende week gaan we ze nog wel iets meer aan het denken zetten over specifieke onderdelen van het heelal waar ze rekening mee moeten houden en/of iets op moeten verzinnen, zoals zwaartekracht en reistijd.