Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 February 2019

Egypte ‘live’, in het museum

Verslag van woensdag 20 februari 2019:

We gaan naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Daar is een grote tentoonstelling over Egypte, dat willen wij ook zien natuurlijk!

We krijgen een speciale rondleiding langs alle interessante dingen. Vooral de mummies maken indruk. Op een beeldscherm is te zien wat er onder de windsels zit. In een hele lange diermummie zit een krokodil denken wij. Dat klopt, maar niet één! We zien er twee op het scherm, achter elkaar.

Verder nog veel meer hiëroglyfen, dienarenbeeldjes om mee te nemen voor het hiernamaals, een bestelling van koek en gebak voor het leven na de dood, een tempel met een vloek voor wie het beschadigt, tenen die wijd staan omdat hooggeplaatste personen speciale teenslippers droegen.

We zien ook een beeld dat foutief gerestaureerd is en leren hoe dat ontdekt is en waarom we beelden zonder hoofd nu gewoon hoofdloos laten.

De kinderen vragen zich af hoe het museum aan al die mooie en waardevolle (dure!) dingen komt. We horen dat de Egyptenaren vroeger zelf niet veel gaven om hun schatten, ze wilden ze wel verkopen voor geld.

En nog veel meer mooie/interessante dingen: een meterslange uitgerolde papyrusrol met tekeningen, tempels, goden, ministers van fianciën, beeldjes van een boot, we hadden een heel goede ochtend!