Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 December 2018

Moeilijk leuk? Ehh, soms is het even wennen!

Verslag vrijdag 14-12-18:

  • Taalspelletjes, kranten/gedichten lezen
  • Spaans: individueel verder werken, in groepje werkwoorden oefenen met dobbelspel. Dat was even inkomen! Goede manier om een en ander weer langs te laten komen.
  • Drama, jabbertalk: in tweetallen een gebeurtenis waar een emotie bij hoort bedenken, oefenen en opvoeren. Goed nadenken hoe je iets duidelijk kunt maken aan het publiek. Na uitvoering mag de klas raden wat ze gezien hebben.
  • Klassikaal ‘Teken je gesprek’ over antwoord geven als je het niet zeker weet. De kinderen noemen gedachten die dan ze op kunnen komen, die schrijf ik op. Daarna inventariseren we wat voor gevoelens die gedachten oproepen en het gevolg voor je gedrag (zie overzichtsfoto hieronder). Volgende week gaan we kijken hoe we die gedachten om kunnen bouwen.

  • Na het buitenspelen werken de kinderen verder aan opdrachtenbladen die gaan over taalfamilies, het ontstaan ervan en een aantal vreemde talen waaruit ze grammaticaregels moeten destilleren. Dit is echt een andere manier van werken die sommigen tot frustratie brengt. Ze weten niet wat ze moeten doen, bedenken niet dat ze ook dingen kunnen vragen, ze zijn gewend dat ze het antwoord weten of in de tekst vinden en dat is hier niet zo. Er moeten bronnen bekeken en gecombineerd worden, er wordt verwacht dat je eigen redeneringen bedenkt over dingen. Hmm, nadenken was de bedoeling van de maker, dat is wel gelukt en zoals een meisje zegt: ‘Ja, je moet even wennen, want je moet nadenken en dat hoef je op school nooit’. Niet op die manier in ieder geval.
  • Volgende week gaan we oefenen met Spaanse gesprekjes en programmeren.

Hieronder een foto-impressie van de ochtend: