HB in beeld


kolibrie-avatar

Blog

Blog 29 November 2018

Voorkom tijdstress… maak de dag / week / planning zichtbaar!

Tijd is soms mijn vijand! Als ik moet haasten (hekel aan), als ik te krap gepland heb, als ik hem uit het oog verloren heb, bijvoorbeeld door een heerlijke flow. Voor veel kinderen is tijd helemaal een ongrijpbaar concept.

Soms vliegen de uren voorbij en soms lijkt er geen einde te komen aan een paar minuten, om maar eens een voorbeeld te noemen. En als je net met iets leuks bezig bent, zitten de ‘moet-dingen’ niet vooraan in je hoofd om aandacht te vragen, die zijn dan gewoon ‘weg’.

 

Een dag kan dan vol verrassingen zitten die je overvallen en dat is niet fijn. Want hooggevoelige kinderen en mensen willen graag weten wat ze te wachten staat en een gevoel van grip hebben.

 

Dus: maak een persoonlijk planbord voor in huis! Inderdaad, een relatief simpele oplossing…. met als gevolg:

–> grip op de tijd

–> zichtbaar wat er gaat komen, iedereen is voorbereid

–> ook leuke dingen inplannen

–> duidelijk wanneer er te ambitieus gepland wordt.

NB: let op dat het voor sommige kinderen spannende dingen niet te lang van tevoren op het planbord komen te staan zodat ze genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden maar zo weinig mogelijk tijd om stress op te bouwen.

Ik ken veel kinderen die erg blij zijn met een overzicht aan de koelkast / in de gang / op de deur / …

Reactie van een meisje: Ik hou niet van verrassingen en met het bord weet ik wat er gaat gebeuren.

Moeder: We kochten het bord voor ons  kind, maar het blijkt erg handig voor ons allemaal. Met een druk leven en gezinsleden die vaak weg zijn is het heel fijn om te weten wie wanneer waar is.

Er zijn allerlei voorbeelden te vinden op Internet, zoek eens op Pinterest, daar zijn ook vele gave voorbeelden te vinden.

Wat ik zelf heel leuk vind: een whitebord beplakken met leuk plakband om vakken te maken, je kunt allerlei grappige magneetjes krijgen, als je zelf leuke plaatjes maakt en lamineert kun je daar magneetplakband achter plakken. Je kunt het dus zo persoonlijk en creatief aanpakken als je wilt. Kleur kan ook een belangrijke rol spelen.

Dus als je nog een familiecadeau zoekt… Hier zou iedereen weleens heel blij en ontspannen van kunnen raken!