Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 11 November 2018

Taal is heel breed en veelomvattend, samen krijgen we het in beeld

Verslag van vrijdag 9-11-18:

  • Spaans: dat is ook een taal. Juf Alejandra vraagt de kinderen verschillen te onderscheiden tussen het Nederlands en het Spaans, een taalkundige insteek dus. Een van de verschillen is dat je het onderwerp niet expliciet hoeft te noemen, dat blijkt uit de vorm van het werkwoord. Handig om alvast gezien te hebben, komt later als je bijvoorbeeld latijn gaat leren ook langs. Ook het concept dat er taalfamilies zijn komt langs, naar aanleiding van een opmerking van iemand dat bepaalde woorden een soort van mengvorm van verschillende talen lijkt te zijn.
  • Veel kinderen hebben afgelopen week op andere manieren geoefend met hun Spaans: flitskaarten gemaakt, boven het bed gehangen, stampend leren (letterlijk dus), een eigen boekje maken. Goed om uit te proberen en te merken dat het werkt!
  • We draaien het whitebord met voor- en nadelen van hoogbegaafdheid tevoorschijn. De kinderen krijgen allemaal een viltstift en mogen drie turfjes verdelen over wat voor hun zwaar weegt, zowel bij de rij voordelen als de rij nadelen. Hoogst scorend nadelen: je verveelt je. Hoogst scorend voordelen: je kunt een goede/slimme opleiding doen en goed/slim werk krijgen, gevolgd door: je bent meer zelfstandig en je hoeft geen hulp te vragen. Om totalen te zien kun je de foto’s bekijken.
  • Taaluiten zonder betekenis, niet bestaande woorden verzinnen: we doen een leuke jabbertalkoefening in een kring.
  • Analyseren van de woorden die ze bedacht hebben die met taal te maken hebben, dat wil zeggen: groepjes onderscheiden die bij elkaar horen. Leuk dat er nu ook een kind komt vragen of ze al rond mogen kijken om ideeën te krijgen bij elkaar. Dit wordt de basis voor een mindmap met subtakken. Als voorbeeld een mindmap van de juf, die is niet compleet, de kinderen hebben waardevolle andere invullingen bedacht.
  • Alvast over nadenken: welke uitzoek-/onderzoeksvragen kun je bedenken bij iedere tak op jouw mindmap?

Hieronder foto’s van de ochtend. Via de mail kun je op deze link klikken om de foto’s op de website op groot formaat te bekijken.