Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 07 October 2018

Zien gebeuren betekent ontdekken en nog beter begrijpen!

Verslag van vrijdag 5-10-18:

  • Eigen keuze, vandaag presentatie van de fotocollages, dus een aantal kinderen gaat meteen aan de slag om die af te maken.
  • Spaans: quiz over ser en estar, werken op eigen niveau, huiswerk inplannen.
  • Presentatie van de collage die de kinderen voor een klasgenoot gemaakt hebben. Ze geven een korte toelichting en dan vragen we wie denkt dat die voor hem zou kunnen zijn. Soms klopt dat precies, soms is dat minder duidelijk. Ze vinden het allemaal leuk en blijven allemaal bij de les, ook al duurt het best een tijdje voor alle behandeld zijn. Grappig, we ontdekken dat heel vage antwoorden moeilijk zijn om beelden bij te zoeken, maar heel ingevuld is ook lastig, dan moet je maar net een passende tegenkomen. Er zijn heel verschillende gemaakt, en soms heel creatief toch oplossingen gevonden. Het werkt heel grappig dat iemand anders iets voor jou gemaakt heeft, dat geeft toch een speciaal gevoel.
  • We bekijken gezamenlijk de gemaakte foto’s van vorige week, wat aanleiding is om lange en korte sluitertijd/belichtingstijd te behandelen. Verder snel een extra stuk tijdlijn van de fotografie en we spreken over het vastleggen van de beelden (dit gebeurde nog niet bij de camera obscura).
  • Bij het buitenspelen alvast wat dingen verzamelen voor het lichtgevoelige papier waar we mee gaan werken.
  • Ieder krijgt een velletje lichtgevoelig papier (blauw van kleur) en mag daar dingen opleggen. Vervolgens leggen ze dit buiten in de zon. Daar zien ze het gebeuren: het blauw wordt wit. Het ontwikkelen en fixeren gebeurde in een bak water. Daar zagen ze de kleur dus weer veranderen.  De natte velletjes worden opgehangen om te drogen. Volgende week krijgen ze nog een vel. Komende week mogen ze bedenken wat voor dingen ze daarop willen leggen, ze weten nu hoe het werkt en wat het effect kan zijn.

Hieronder de foto’s van de ochtend. Om via de mail naar de website te gaan om de foto’s op groot formaat te zien: klik hier.