Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 October 2018

Wanneer ben jij blij? Als iets lukt als ik heb doorgezet!

We hebben weer een gevarieerde ochtend, alles rond het thema reizen:

  • Spel naar eigen keuze.
  • Filosofie, een kind roept meteen dat dat niet leuk is, een keer eerder gedaan en geen goede herinnering aan. Het gesprek komt zo meteen op soms dingen doen die niet zo leuk zijn, maar ook dat je verwachting niet altijd klopt. Soms lijkt iets stom maar is het niet, maar andersom kan ook. De vraag waar we vandaag over nadenken is Kun je overal, op iedere plek, blij zijn? We doen dit via ‘Praatplaatjes’, een mooi geïllustreerde kaartenset die verschillende opties en denkrichtingen biedt. De kinderen zeggen dat je op een nare plek toch blij kunt zijn, je kunt dan gaan dansen, bewegen helpt, of eten (als je honger hebt) en plassen als je nodig moet helpt ook :). Je kunt ook aan iets leuks denken en fantaseren, dan is je lijf wel op een vervelende plek, maar je hoofd niet. Is er een plek waar je altijd blij bent? Ja hoor, bijvoorbeeld in de bibliotheek, op de kermis of in de ballenbak. En, waar ik zelf helemaal blij van word: ze zeggen dat je vooral blij wordt als iets lukt waar je je best voor hebt gedaan, als het moeilijk was en je toch doorzette.
  • Ze krijgen een plattegrond van een bijzonder eiland. Ik vertel de route die ik loop met cryptische omschrijvingen. Dat is goed kijken, opletten en meedenken. Zo komen ze erachter waar de schat ligt. Volgende week mogen ze een eigen route bedenken en vertellen aan de anderen.
  • Bij het buitenspelen waren ze geïnspireerd. Met stoepkrijt maken ze een spoor naar een schat die aan het eind verstopt is (het krijtje). Dat spoor is ook grappig en uitdagend om dribbelend te volgen (veel kleien bochtjes).
  • Na het buitenspelen lekker knustselen, de plattegronden van het vakantieparadijs mogen omgezet worden naar 3D, een maquette dus. Ik ben onder de indruk van de oplossingen die de kinderen bedenken: golfjes waar je echt in kunt, een slimme manier om een caravan rechtop te laten staan, een draaiding in de speeltuin dat echt kan draaien. Het is nog niet klaar, maar er is een uitstekend beging gemaakt.

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je de blog per mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s op groot formaat op de website te zien.