Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 28 September 2018

Schrijven met licht

Verslag van vrijdag 28-9-28:

  • Eigen keuze, spelletjes.
  • Spaans: liedje van vorige keer. Sommigen kunnen het al helemaal zingen! Op eigen niveau verder. Alejandra knoopt gesprekjes aan.
  • Camera obscura nogmaals in werking zetten, het werkt beter met meer belichting en de doos echt donker (dus ook met een lap eroverheen en om de nek zodat er geen licht via het ‘nekgat’ naar binnen kan piepen. Iedereen ziet nu dat het beeld binnenin gespiegeld is en op zijn kop staat.
  • Tijdens het eten uitleg van de werking van de camera obscura (‘waarom heet het dan geen camera omscura?’ (vanwege het omgedraaide beeld)). Het blijkt dat je ook van je kamer een camera obscura kunt maken. Dat spreekt erg tot de verbeelding. Benieuwd hoeveel kinderen hun ramen gaan verduisteren met vuilniszakken en daar een heel klein gaatje in maken.
  • We bekijken we de nieuwe close-ups van de kinderen.
  • Na de pauze splitsen we op in twee groepen. Er zijn twee activiteiten. De ene groep onderzoekt hoe groot de afstand tussen lens en beeld moet zijn in een camera (Met wc-rollen in verschillende lengte en twee verschillende lenzen erop. Wanneer is het beeld het scherpst? Ook verschillende afstanden tot object uitgeprobeerd). De andere groep gaat naar zolder waar het lekker donker is. Daar gaan ze schrijven met licht. Er staat een camera met lange sluitertijd, de kinderen bewegen met een lichtje. Die beweging wordt vastgelegd door de camera. Omdat het een digitale camera is kunnen ze meteen het effect zien, dat is natuurlijk erg leuk!

Hieronder de foto’s van de ochtend. Als je de blog per mail krijgt en je wilt de foto’s op groot formaat op de website zien, klik dan hier.