Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 19 April 2018

Mimicri in actie in de PlusKlusKlas

Vandaag een onderwerp waar ook wetenschappers mee bezig zijn: mimicri.Het heeft met natuur en dieren te maken en met afkijken hoe hun handige eigenschappen werken. Het beroemdste voorbeeld is waarschijnlijk de inspiratie die een distel gaf om klittenband te maken (zo handig!).

Eerst kijken we een paar filmpjes met voorbeelden, zo heeft de haai gezorgd voor een heel snel zwempak. Daarna krijgen de kinderen in groepjes een stapeltje afbeeldingen. Aan hun de taak om een plaatje van een dier te koppelen aan een uitvinding die ermee te maken heeft. Leuk om te zien hoe ze overleggen. Er zitten lastige bij, dus niet alle groepjes hebben dezelfde combinatie. Eerst bij elkaar kijken en daarna bespreken hoe het zit.

Er is nog een vorm die mimicri heet: je zo camoufleren dat je niet zichtbaar bent voor vijanden of juist prooi. Dat kan door kleur en patroon, maar ook door je anders/gevaarlijker voor te doen dan je eigenlijk bent. We zien in een filmpje een vis die zich qua vorm op allerlei andere zeedieren kan lijken, heel bijzonder.

Bij het buitenspelen zoeken de kinderen een plekje dat ze leuk vinden. Ze moeten goed kijken hoe dat eruit ziet, want binnen gaan ze een dier tekenen dat door zijn patroon of uiterlijk helemaal niet meer opvalt.

De dieren worden getekend, en er is ook schmink, zodat de kinderen ook zelf ‘gemimcried’ naar buiten kunnen. Dat het goed werkt blijkt als een vader komt vragen waar zijn zoon is. Die zit gecamoufleerd in de bosjes en inderdaad, nauwelijks zichtbaar.

Hieronder foto’s van de ochtend. Op de website kun je ze op groot formaat bekijken, klik daarvoor hier.