Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 15 April 2018

Kijk maar in de kijkdoos in de verte

Verslag van vrijdag 13-4-18:

  • We doen een grappig kennismakingsspel omdat er vier nieuwe meisjes zijn vanochtend: ieder moet een werkwoord verzinnen dat met dezelfde letter begint als zijn naam en uitbeelden. Dit is een bedenk maar daarna ook onthoudspel, in varianten herhaald.
  • We doen ‘Spaans light’: het populaire tellied nog eens gekeken. De nieuwe kinderen leren tot 10 tellen, als al iets geleerd tot 20, de anderen tot 100 (het systeem herhaalt zich).
  • De kinderen die er vorige keer al waren starten met een keuzeopdracht: 3D-tekenen, een kijkdoos met diepte effect of een scene met optisch effect (even grote poppetjes die groter/kleiner lijken bv).
  • De nieuwe kinderen kregen een spoedcursus perspectief en een paar opdrachten in dat kader (door de anderen eerder gedaan).
  • Na het buitenspelen ging iedereen met de keuzeopdracht aan de slag.

Heel leuk om iedereen zo aan het werk te zien. Een paar hadden even opstartproblemen, maar ook die waren uiteindelijk goed bezig. Echt diepte maken is nog lastig soms, maar er werden heel leuke mechanische oplossingen bedacht: een ijsbeer op een strook karton die je hem naar je toe kon trekken en de beer dus dichterbij en verder weg in het landschap kon plaatsen. Daardoor geïnspireerd een kijkdoos met een kronkelende spleet in de bodem waardoor je een figuurtje door de doos kon laten bewegen. Een snel werkende jongen is eerst bezig geweest om een intrigerende optische illusiekaart te verwerken in zijn 3D-tekening (werkte iets minder heftig dan gehoopt), daarna een kijkdoos met benen vooraan, armen in het midden en hoofd tegen de achterwand geplaatst. Als je op de goede plaats kijkt, voegen de onderdelen zich samen tot één lichaam.

De werkstukken zijn nog niet allemaal af, de kinderen hebben ze mee naar huis genomen om af te maken. Volgende keer (= donderdag 26 april, volgende week niet ivm koningsspelen) weer meenemen graag.

Hieronder de foto’s van de ochtend. Als je deze blog per mail ontvangt en de foto’s in groot formaat op de website wilt zien, klik dan hier.