Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 April 2018

Dieren in de muziek, luisteren en genieten in de PlusKlusKlas.

Wat gaaf dat de muziek van Carnaval des Animaux ooit is gecomponeerd! Die mag niet ontbreken in een blok over dieren.

Altijd goed om ook beweegspellen te hebben. We geven als opdracht daarvoor om teams te maken nadat twee kinderen naar de gang zijn. Het teams maken mag pas daarna, want de gang-kinderen moeten bij terugkomst raden wie bij wie hoort. We spelen dierenmemory.

Dus de teams bedenken een dier en een beweging of geluid dat daarbij hoort. De twee die van de gang gehaald zijn noemen iedere keer twee namen (meteen een leuke manier om die goed te leren voor nieuwe kinderen), die laten hun gebaar zien en zo proberen de raders er zo snel  mogelijk achter te komen wie bij wie hoort. En te raden welk dier wordt uitgebeeld, maar dat is heel moeilijk en er mag na drie keer raden worden verklapt. Leuk en lastig spel, degenen die gevonden zijn gaan mee raden.

Carnaval des Animaux is een tiental muziekstukken die elk een dier uitdrukken, gecomponeerd door Camille Saint-Saëns. Wij delen bladen uit met afbeeldingen van de dieren. Eerst moeten de kinderen naar de dieren kijken en zelf bedenken hoe de muziek zou kunnen klinken. Er is een olifant bij, die klinkt vast anders dan de zwaan.

We laten per nummer luisteren en invullen. Wat jij in de muziek hoort is nooit fout. Het is een manier om geconcentreerd naar de muziek te luisteren. Daarna draaien we de muziek nog een keer en vertellen welk dier bedoeld was. Wie wil mag meebewegen en het dier uitbeelden.

Ter afronding mogen alle kinderen een muziekinstrument uitzoeken en even uitproberen. Daarna gaan we naar elkaar luisteren. Iedereen, alleen of samen, vertelt welk dier hij uitbeeldt en maakt daarna een passend geluid. Leuk om bijvoorbeeld te zien, oh nee horen, hoe een scharrelend muisje schrikt van een slang en wegrent.

Het was een bijzondere ochtend, leuk om muziek in de hoofdrol te hebben. In het raadkoffertje zat deze keer, hoe toepasselijk, een stemvork :).

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog per mail krijgt en je wilde foto’s op groot formaat op de website zien, klik dan hier. Als je daar op een foto klikt komt dit groot in beeld.