Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 15 February 2018

Met de PlusKlusKlas naar Escher in het Paleis

Op naar Den Haag, naar de meester van perspectieven, van omkeringen en metamorfoses: Maurits Cornelis Escher.

Het is niet overdreven om het museum een paleis te noemen, zo voelt het ook: hoge plafonds, vergulde krullen, Koningin-moeder Emma heeft er gewoond en Napoleon heeft er 14 uur gebivakkeerd. Leuk om te zien en te weten, maar daar komen we niet voor. Onze rondleidster Yke vertelt en laat zien hoe Escher gedetailleerde linosnedes maakte en daarmee de beroemde hagedissen stempelde.

Vervolgens bekijken we bijzondere tekeningen waarin steeds iets raars gebeurt. Door Yke zien we nog meer. Dat er sprake is van spiegeling bijvoorbeeld, en van hetzelfde dorpje bij dag en bij nacht. Er zijn fascinerende pilaren die onderaan het huis vooraan gebouwd zijn en op de eerste verdieping achteraan in het gebouw staan en water dat eerst naar beneden stroomt en als je het volgt vervolgens ook weer naar boven en weer in de waterval terechtkomt, twee handen die elkaar tekenen. De in werkelijkheid niet mogelijke bouwsels vragen wat van het brein. Sommige kinderen zeggen op gegeven moment even ‘ik word gek’.

Er is veel te zien! Boven is een verdieping met ervaringsspelletjes en werk van andere geïnspireerde kunstenaars.

Kijk vooral de foto’s hieronder! En in de komende vakantie kun je zelf linoleumsnedes maken in Escher in het Paleis.

Krijg je deze blog per mail en wil je de foto’s op groot formaat op de website zien, klik dan hier.