Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 18 January 2018

Geïnspireerd door Jeroen Bosch worden er vreemde wezens geschilderd in de PlusKlusKlas

Kunst…. daar kun je allerlei kanten mee op. Vandaag borduren we een beetje voort op vorige week door een leuk liedje. Van Koekeloere, maar mooi en met inhoud (niet kinderachtig). En ook grappig dat er verschillende herkenbare kunststukken langskomen.  Hierdoor hebben we het ook even over waarom zoveel beelden geen armen hebben. Door dit lied nog een keer goed te beluisteren, kunnen we de mindmap aanvullen. Dat kunst ook nieuw is, nog niet eerder bedacht, komt er niet vanzelf uit bij de kinderen, maar hoort er wel bij.

We verdiepen ons vandaag in Jeroen Bosch, omdat hij zo knap schildert en zulke wonderlijke dingen bedacht. Het is nog steeds bijzonder om naar te kijken, hij schilderde het meer dan 500 jaar geleden. We bekijken uitgebreid de Tuin der Lusten op het digibord, je kunt ook heel goed inzoomen op de afbeelding.  We hebben het er ook even over wat hij schilderde, dat het met de hemel en de hel te maken heeft. Dat zijn termen die niet iedereen zomaar kent. Adam en Eva staan afgebeeld, er is één kind dat weet wie ze zijn. Er zijn details die de kinderen herkennen van een boek dat in de klas ligt.

Klokhuis heeft een uitzending over de restauratie van dit werk, we kijken een stukje tijdens het eten en drinken.

Het leukste is natuurlijk zelf iets maken. Jeroen schilderde vaak wezentjes die uit verschillende dieren bestonden of hij verzon iets nieuws. De kinderen gaan zelf een bijzonder wezen schilderen. Later gaan we dan een foto maken waarbij het wezen hun eigen benen heeft. Ze gaan lekker aan de slag. De foto moet nog even wachten omdat de verf moet drogen. We hebben nog tijd om te bedenken hoe deze wezens heten. Zo blijken er bijvoorbeeld een Katzbluto, een Aistrikkel en een Fwins gemaakt te zijn. Daarna lopen we rond en veranderen dan na drie tellen in ons wezen. Hoe beweegt dat zich eigenlijk? Lekker gek. En hoe doet hij als hij blij is? Of moe? Dan is de ochtend om.

Hieronder foto’s van de ochtend. Ontvang je deze blog per mail en wil je de foto’s op groot formaat zien op de website, klik dan hier.