Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 25 January 2018

Actionpainting in de PlusKlusKlas!

Een bijzondere dag vandaag, waar de juffen zich al op verheugden!

We gaan een kunstcircuit doen. Je kunt heel veel praten over kunst (valkuil!), maar je moet ook gewoon zoveel mogelijk doen! Vandaar een circuit met verschillende onderdelen: Matisse (knippen), pointillisme: een afbeelding met stippen weergeven en werken zoals Pollock, hij maakte zogenaamde drippings, hij maakte werk door verf van de kwast op een doek te laten druipen.

Ter voorbereiding bekijken we wel wat dit allemaal inhoudt. We leggen uit wat een stroming is door het uit te beelden. Een stroming heeft te maken met water, alle druppels in de rivier stromen dezelfde kant op. Wij lopen door het lokaal, allemaal als groep dezelfde kant op. Je kunt dit vergelijken met mensen die allemaal hetzelfde doen. Of kunstenaars die op dezelfde manier schilderen. tot er ineens één kunstenaar is die wat anders gaat doen, die van richting verandert (één kind doet dit). Hé, dat is interessant, er zijn meer kunstenaars die volgen. In dat geval is er een nieuwe stroming ontstaan, een nieuwe groep die op een bepaalde manier werkt. Soms is het ook een kunstenaar die in zijn eentje op een heel eigen manier dingen maakt.

Tijdens het eten lees ik dit boek voor van Annemarie van Haeringen, heel mooi weergegeven verhaal over hoe Matisse ertoe kwam om te gaan knippen in plaats van schilderen.

 

Het atelier hebben we goed voorbereid: plastic op vloer en wanden om de verfspetters op te vangen. Kinderen ingepakt in schort en vuilniszak om de benen. Klaar voor actie. Of eigenlijk action. We hebben aanzwellende muziek om te inspireren (en Pollock zag een overeenkomst tussen muziek en zijn werk, zo moest je het ondergaan), en die werkt goed. Een meisje meldt dat ze zelfs sneller wil knippen door de muziek. Dit slierten met verf is voor alle kinderen een geweldige ervaring.

Pointillisme blijkt niet eenvoudig, de meesten moeten een beetje inkomen. Ze zijn hier voor een beetje uitdaging, dus dat is geen probleem. Bij het onderdeel Matisse bedacht ik dat een echt kniplesje voor de hogere knipvaardigheden niet zo gek zou zijn (er wordt soms meer geswiped dan geknutseld). Hiermee was de ochtend wel om.

Was leuk! Hieronder een impressie. Als je deze blog per mail krijgt en je wilt de foto’s op de website bekijken, klik dan hier.