Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 08 December 2017

Kan water geleiden? Dat en meer zochten we uit in de PlusKlusKlas

Aan elektriciteit kun je heel veel ontdekken, en dat gaan we dan ook doen vanochtend.Vorige week zagen we al dat stroom pas werkt als er een gesloten kring is. Dat doen we zelf even na met een ‘levende stroomkring’. De meester is een batterij met een – en een + kant. We maken een kring en geven signalen (kneepjes) door van de + naar de – kant. Als iemand voor schakelaar speelt en loslaat, stopt de stroom ook.

Kan water geleiden? We proberen het: nee, geen brandend lampje. Sommige kinderen roepen al dat we zout toe moeten voegen. Dat doen we, en dan gebeuren er meerdere dingen: een van de elektriciteitsdraden zorgt voor bruis. Beide draden verkleuren. En het water wordt na verloop van tijd steeds geler. En het belangrijkte: het lampje brandt! Iedereen wil proberen.

We bekijken een filmpje over batterijen, hoe de Alessandro Volta uitvond dat je met verschillende metalen en een geleidende stof een batterij kunt maken. Het schijnt dat je van een citroen ook een batterij kunt maken. Leuk om te proberen! Citroenen klein snijden, een spijker en een elektriciteitsdraad erin steken, verbinden met snoertjes met krokodillenbekjes (let op + en – kant). Brandt het lampje? Nee. Nog een check. Aha, er is een verbinding op het plastic in plaats van op het metaal gemaakt, dan werkt het niet. Aanpassen en voila: het lampje geeft (heel zachtjes) licht.

Deeg kun je ook geleidend maken. We hebben verschillende kleuren aangemaakt. Vandaag vinden de kinderen zelf uit (kunnen ze nu) welke kleuren geleidend zijn en welke niet. Volgende week mogen ze er iets moois met een lampje van maken.

De foto’s van de ochtend staan hieronder. Dit is de link naar de website als je de blog per mail krijgt en de foto’s op groot formaat wilt zien.