Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 December 2017

Hoe beweegt een robot? En er zelf een bouwen… in de PlusKlusKlas

De laatste keer voor de vakantie, we gaan het over robots hebben vandaag. Na het spelen en opruimen vraag ik wie er thuis een robot heeft. Dat zijn er best een aantal, sommigen hebben er zelfs twee. Ze vertellen over knopjes en wat er dan gebeurt. Misschien moeten we een keer een ochtend organiseren dat ze die meenemen…

Daarna zetten we robotmuziek op. Om de beurt hebben ze een afstandbediening in de hand en besturen ze lichaamsdelen van een ander, die dan robot speelt. Dat doen ze goed, allemaal op hun eigen manier. Het feit dat zij  kunnen aansturen met de afstandbediening (een Kaplablokje) werkt ook leuk.

We bekijken een filmpje met dansende robots. De kinderen beginnen spontaan mee te dansen (nog best lastig, alle ledematen van een robot kunnen apart tegelijkertijd bewegen). Een tip van mijn eigen zoon: Floppotron: muziek gemaakt met allemaal computeronderdelen, er is ook een kerstliedje.`(Blijken een paar vaders later ook errug leuk te vinden :)).

Daarna kijken en krijgen we instructie hoe je een tekenrobotje kunt maken. Nodig: een elektro-motortje, een batterij, stroomdraadjes en plakband en verder een beker om alles aan te hangen. Uit de beker steken viltstiften als pootjes. Als je het motortje aanzet gaat de beker trillen en zet de viltstiften zo in beweging. In theorie heel simpel, in de praktijk nog best een oefening in omgaan met frustratie… Een paar kinderen komen tijd tekort. Gelukkig zijn er ouders (vaders) die wel tijd hebben en die het eigenlijk ook wel leuk vinden om een beetje te klooien met elektriciteit, stroomkringetje, herinneringen aan uit-elkaar-haal-acties van vroeger. Aldus komen er toch heel wat robotjes af. Thuis verder klussen mag ook.

Hieronder een foto-impressie. Als je de blog per mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s op groot formaat op de website te zien.