Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 November 2017

Wat zijn er al veel dingen uitgevonden!

Wij zagen zoveel techniek in de molen, daar waren wij van onder de indruk, wat goed bedacht en mooi gemaakt! Vandaar dat we verder gaan met het thema uitvindingen en techniek.Er is al ontzettend veel bedacht en uitgevonden, daar profiteren we dagelijks van, vaak zonder dat we er bij stilstaan. Om daar een beetje gevoel voor te krijgen, doen we een spelletje waarbij de kinderen een briefje grabbelen waarop een uitvinding staat. Om de beurt beelden ze dan de uitvinding uit, de anderen moeten dan raden waar het om gaat. Ze spelen in teams en als ze het goede antwoord weten mogen ze op een knop duwen die dan geluid maakt, net als op quizzen op televisie. Dat is sowieso al leuk, en het zorgt er ook voor dat je maar één keer mag raden.

Voor de uitbeelder is het een uitdaging om te bedenken welke dingen hij eromheen kan bedenken om uit te spelen, zodat nog duidelijker wordt waar of wanneer de uitvinding wordt gebruikt. Als je alleen het gebaar maakt dat je maakt om een paraplu te openen, is het heel lastig raden. Dat wordt anders als je eerst bedenkelijk naar de lucht kijkt bijvoorbeeld. En je hand ophoudt om te voelen of je druppeltjes voelt. Goede oefening en iedereen durft en heeft het naar zijn zin.

We proberen er een gewoonte van te maken om iedere week iets met mindfulness te doen. Vandaag een beetje in de herhaling, een voor een de spieren van je lijf spannen en ontspannen en voelen wat het effect is. Je gaat er in ieder geval een beetje door uit je hoofd.

We kiezen drie domeinen: leven in en om huis, vervoer en fabrieken, het maken van dingen. In groepjes bedenken de kinderen welke uitvindingen er allemaal zijn gedaan in de loop van de tijd. Gelukkig zijn er boeken ter inspiratie. Daarna is de bedoeling om een tijdlijn te maken en te bedenken in welke volgorde de ontwikkeling is gegaan. We kunnen de lijn doortrekken naar de toekomst en bedenken welke uitvindingen er nog gedaan gaan worden.

We komen een heel eind hiermee. Ter afsluiting kijken we een filmpje van Nieuws uit de Natuur over uitvindingen. Want als je goed naar de natuur kijkt, kun je heel handige dingen bedenken, zo zien wij. Goed om te weten!!

Hieronder kun je zien hoe we actief waren vanochtend. Als je deze blog per mail krijgt, klik hier om de foto’s op de website groot te bekijken.