Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 02 November 2017

Pannenkoeken en heksenrecepten in de PlusKlusKlas

Van ons bezoek aan de molen vorige week hebben we een paar zakken meel meegenomen. Vandaag gaan we daarmee aan de slag.Eerst maar eens voelen, ruiken, proeven wat het verschil is tussen het witte meel en de volkorenmeel. Dit is al heel leuk om te doen. De kinderen voorspellen welke pannenkoeken ze lekkerder zullen vinden. De juffen zijn eieren vergeten, we gooien het programma even om.

Daar zijn heks Helly en heks Halina. Ze zijn volkomen de kluts kwijt, ze weten niet wat ze moeten doen want ze zijn hun kookboek, hun toverboek met geheime recepten kwijt. Ze krijgen nog bijna ruzie om wie daarvan de schuld heeft. Het is vooral een probleem omdat er uit het hele land heksen op bezoek gaan komen die wat lekkers willen eten. Wat nu, wat nu?!

Gelukkig zitten er kinderen in de klas die heel goed kunnen helpen. Ze bedenken nieuwe heerlijke vieze gerechten en weten ook nog hoe ze ze klaar moeten maken. Ter voorbereiding van het opschrijven hebben we het nog even over mogelijke bewerkingen in de keuken: koken, bakken, stampen, hakken. Pureren en smoren, sudderen en roeren. Uitpersen niet te vergeten.

Een greep uit de mogelijkheden die de kinderen verzinnen: Sappige spinnenstoofschotel gekruid met vampiertanden, een gerecht met slakkenslijm en oogbollen, ogensoep met voetschimmel. Getsie wat lekker allemaal! De heksen zullen smullen!

De eieren worden gehaald terwijl wij een filmpje van de boze heks kijken, die doet mee aan een kookwedstrijd (als je de boze heks nog niet kent, zeker even aanklikken, erg leuk!!). En dan kunnen de kinderen in teams van twee het recept volgen. Dat betekent goed afwegen en afmeten, een ei breken en alles goed mengen. Wie wil mag iets toevoegen, rozijntjes, appel, banaan. Als het beslag klaar is kan er gebakken worden op een zogenaamde plancha. Erg handig, de kinderen kunnen het zelf doen en er kunnen meerdere pannenkoekjes tegelijk gebakken worden.

Voor de grap ook nog een paar blauwe pannenkoeken gebakken. En lekker smikkelen natuurlijk, want welk meel ook gebruikt was, ze waren heerlijk.

Aan het staartje van de ochtend presenteert iedereen zijn heksenrecept. Oh ja, in de kring in de ochtend kregen we nog trucjes te zien van een aanstaande goochelaar met knikkers die verdwenen en verschenen.

Hieronder de foto’s. Als je de blog per mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s groot op de website te kunnen bekijken.