Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 26 October 2017

PlusKlusKlas bezoekt molen De Roos

Tja, foto’s zeggen meer dan woorden, deze week nog meer dan anders. Omdat we het over voedsel hadden, bezoeken we molen De Roos.Wij krijgen een heel fijne rondleiding die buiten de molen al begon. Wij snappen nu waarom die deuren zo mooi groot zijn: vroeger moest er een paard en wagen doorheen kunnen rijden. En aan de andere kant nog zulke deuren, want keren kon zo’n paard niet. Binnen krijgen wij alle zeven zolders te zien, dat betekent veel klimmen!

Molen de Roos maalt koren tot meel, nog steeds. De kinderen kunnen zelf, door kleine molenstenen langs elkaar te draaien, zien dat hele korrels fijn gemalen worden. Het kost veel kracht om die stenen rond te draaien!! En de echte molenstenen zijn vele malen groter… Gelukkig helpt de wind daarbij.

Dat de wind heel krachtig is, merken wij als we bij de wieken naar buiten stappen: het waait daar behoorlijk! Je kunt heel ver kijken vanaf hier, en ook zien hoe snel de wieken ronddraaien. De molenaar legt uit dat hij weleens in de wieken klimt om de zeilen erop te doen of eraf te halen. Wie wil mag ook een héél klein stukje proberen.

We zien natuurlijk ook veel techniek: tandwielen in soorten en maten, katrollen, mengmachines. Super interessant allemaal! Als we weggaan, kopen we een paar zakken meel. Die gaan we nog uitproberen natuurlijk… (mjam!).

Op de terugweg is het stil in de auto. De kinderen zitten allemaal met hun neus in hun boekje met informatie en puzzels over molens. Wat een goede ochtend!

Hieronder veel foto’s. Krijg je de blog per mail en wil je de foto’s op groot formaat zien op de website, klik dan hier.