Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 September 2017

Wetenschap en drama met eten in de PlusKlusKlas

Volgende week is de Nationale Wetenschapsdag, en wij gaan meedoen met een onderzoek dat ook een link heeft met eten: schimmels.Wij hebben twee petrischaaltjes met voedingsbodems, die we op verschillende plaatsen 15 minuten open neer mogen zetten. Zo vangen we sporen van schimmels die door de lucht vliegen. Waar zou een handige en goede plek zijn? Op democratische wijze besluiten we dat één bakje buiten onder de boom komt te staan, en het andere bakje in de vuilnisbak. Het mag maar 15 minuten, dus we zetten de timer aan.

Dit onderzoek wordt nog op veel meer plaatsen gedaan. De kinderen mogen voorspellen wat ze verwachten dat er gebeurt.

Dan een leuke traktatie die op twee manieren te maken heeft met ons thema: je kunt het eten, dus het is voedsel, en het is in de vorm van een paddestoel, die heeft weer een link met schimmel. En het was lekker!

We zetten de kinderen dit keer op een andere manier aan het denken. Ze kiezen met een groepje een ‘waar-kaart’. Er staat een plaatje op, waar hun toneelstuk zich afspeelt. Het moet ook over eten gaan. Dus wat voor soort verhaal kunnen ze bedenken? Daarna moeten ze het spelen, eerst oefenen, dan voor elkaar.

Er worden leuke plots bedacht en prachtige zinnen, die in het spel soms weer verloren gaan. De kinderen mogen in het lokaal decorstukken zoeken en doen dat heel inventief. Voor publiek optreden is spannend, goed om te oefenen!

Hieronder de foto’s van de ochtend. Klik in je mail op deze link om de foto’s groot op de website te kunnen bekijken.