Kolibrie TalentKlas 9+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 25 September 2017

Je moet snel zijn voor de snelheid van het geluid!

We hebben het volgende gedaan:

  • Spaans: oefenen met cijfers, nut tot en met 12. Gooien met twee dobbelstenen en de som hardop in het Spaans zeggen. De liedjes herhaald. We hebben een Spaans filmpje gezien waarin geluid uitgelegd werd (nog veel te moeilijk, maar dat gaat veranderen en het is leuk om de taal even in actie te horen).
  • Deurisolatie: getest (we horen bijna niets als de ene helft in het lokaal voor de deur gaat staan schreeuwen en springen, gelukt dus!!). Meester Hans legt met een professionele tekening uit wat er met de deur gedaan is.
  • Snelheid van geluid: de kinderen weten nu dat geluid door de lucht gaat. Maar wat is de snelheid? Wij testen dat zelf uit door met twee planken een klap te geven en te meten met een stopwatch hoe lang het duurt voor wij die knal horen. Is moeilijk, moet je ook even oefenen want reactiesnelheid is gewenst! Onze meetresultaten kwamen uiteindelijk dicht in de buurt!
  • Een berekening over de snelheid van geluid en vergelijking met andere snelheden (van het licht, van een raket). Twee filmpjes gekeken, een over de geluidsbarrière, en een over wat er gebeurt met geluid als de geluidsbron zich ook verplaatst.
  • We vieren een verjaardag.
  • Hoe komt het dat het op de maan heel moeilijk is om elkaar iets duidelijk te maken? Omdat er geen lucht is, is er ook geen geluid en kun je niet met elkaar praten. De kinderen krijgen nu de opdracht om iets duidelijk te maken zonder praten. Dat wordt uitbeelden. Dikke pret!

Hieronder een foto-impressie, klik voor een vergroting.